Pristojne službe so območje zavarovale, glede načina onesposobitve bombe pa se bodo odločile v ponedeljek.

 

V Mariboru so na gradbišču pri nakupovalnem središču Europark, kot smo poročali, danes dopoldne našli neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne. Pristojne službe so območje zavarovale, glede načina onesposobitve bombe pa se bodo odločile v ponedeljek. V trenutnem stanju po navedbah predstavnikov civilne zaščite ni nevarna, zato ni razlogov za preplah.

»Takoj ko smo bili obveščeni o najdbi, smo aktivirali vse ustrezne službe. Strokovnjaki državne enote za neeksplodirana ubojna sredstva so že na terenu in izdelujejo podrobnejšo identifikacijo najdenega neeksplodiranega ubojnega sredstva,« je popoldne v izjavi za medije povedala vodja mariborske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Ivanka Grilanc. Po njenih besedah gre za 250 kilogramov težko letalsko bombo z dvema mehanskima vžigalnikoma. Vodja občinske službe za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje Matej Zupanič pa je pojasnil, da preučujejo več scenarijev glede načina odstranitve bombe. Vse pristojne službe bodo v ponedeljek zbrali na skupnem sestanku in dorekli nadaljnje korake.

Nakupovalno središče in UKC Maribor danes delujeta nemoteno

Kot trenutno kaže, bodo bombo onesposobili na mestu najdbe, zato bo najverjetneje treba izprazniti okolico. Zaenkrat še ni znano v kakšnem obsegu. »Strokovnjaki bodo dorekli možnosti, upoštevaje vse varnostne ukrepe, da bo to izvedeno varno kot že v primerih v preteklosti,« je dejala Grilančeva.

Na vprašanje, ali se lahko pričakuje podobno akcijo, kot je bila ob najdbi bombe poleti 2017 na Vurberku, je Ivanka Grilanc odgovorila: »Verjetno.«

V bližini se nahajata največje mariborsko nakupovalno središče in Univerzitetni klinični center Maribor, ki danes delujeta nemoteno. Ali ju bo v času onesposobitve bombe treba izprazniti, še ni znano, vsekakor pa do tega ne bo prišlo pred ponedeljkovim sestankom. Civilna zaščita vseeno poziva javnost, naj se ljudje ne približujejo najdbi. »Do ponedeljka, ko bodo sprejete natančnejše odločitve, bo območje varovano. Naprošamo vse radovedneže, naj se ne zadržujejo tukaj in prihajajo fotografirati,« je povedala Grilančeva. Dokler se bombe ne bo dotikalo ali premikalo, ni nevarna. »Trenutno je situacija varna. Ubojno sredstvo je na varnem mestu,« pa je zatrdil Zupanič.

Gradbišče je danes zavarovano z ograjo, tako da nihče ne more blizu, na kraju so tudi policisti.