Na območju PP Podlehnik so policisti ustavili dva osebna avtomobila, oba registrskih oznake Poljske. V obeh vozilih se je prevažalo 17 prebežnikov. V enem od vozil je bila najdena pištola.

FOTO: PPpostaje Podlehnik

Policisti so v petek popoldan na območju Policijske postaje Podlehnik ustavili dva osebna avtomobila, oba registrskih oznake Poljske. V obeh vozilih se je prevažalo 17 prebežnikov: en državljan Pakistana, šest državljanov Bangladeša in deset državljanov Afganistana in trije njihovi vodiči,od tega dva državljana Uzbekistana in ena državljanka Belgije. Policisti so vse tri vodiče pridržali po določili Zakona o kazenskem postopku, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države po čl. 308/VI-III čl. Kazenskega zakonika (KZ-1).

V enem od vozil najdena pištola

V času pridržanja so policisti, na podlagi odredbe sodišča, opravili hišno preiskavo stanovanja, ki ga imajo najetega vodiči, in preiskavo obeh vozil. V enem od vozil so v predalu sopotnikovega sedeža našli plinsko pištolo, ki spada  v  kategorijo D-2 po Zakonu o orožju (ZOro-1). Lastnica pištole je opisana državljanka Belgije, ki ne poseduje ustrezne orožne listine oz. dovoljenja  za posest orožja, ki dovoljuje posamezniku posest in prenašanje posameznega  kosa  orožja. Orožje so ji zasegli in ji bodo v t.i. hitrem postopku izdali odločbo o prekršku.

Policisti so vse tri vodiče privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča na Ptuju, ki je zoper vse tri odredil pripor.

Vseh 17 prebežnikov je v postopku zaprosilo za mednarodno zaščito v naši državi. Vsi so bili odpeljani v Azilni dom, kjer je bila vsem odrejena karantena.