V oktobru je bilo registriranih 72.416 brezposelnih, kar je 3,7 odstotka več kot septembra in pet odstotkov manj kot oktobra lani.

Zavod RS za zaposlovanje bo danes objavil podrobne podatke o stanju na trgu dela v novembru. V oktobru je bilo registriranih 72.416 brezposelnih, kar je 3,7 odstotka več kot septembra in pet odstotkov manj kot oktobra lani. Oktobrsko mesečno povečanje je vezano na zaključek šolanja, ko se v evidenco prijavi več iskalcev prve zaposlitve.

Na zavodu se je oktobra na novo prijavilo 9470 brezposelnih, kar na mesečni ravni predstavlja 64,6-odstotno rast, na letni ravni pa enoodstoten padec. Med temi je bilo 3593 iskalcev prve zaposlitve, kar je 266,3 odstotka več kot septembra, a 11,4 odstotka manj kot oktobra lani.

Slovenija je sicer rekordno nizko brezposelnost zabeležila septembra 2008. Tedaj so na zavodu našteli »le« 59.303 registrirane brezposelne.

Kadrovski bazen se prazni

Položaj na slovenskem trgu dela za iskalce zaposlitve ostaja ugoden. Kadrovski bazen se prazni in delodajalci vztrajno opozarjajo, da težko najdejo ustrezen kader. Tudi na zavodu priznavajo, da je več kot polovica vpisanih v njihovo evidenco dolgotrajno brezposelnih, med njimi pa so predvsem starejši, slabše izobraženi ali zdravstveno omejeni, skratka težje zaposljivi posamezniki.

Znižanje števila vpisanih v evidenco brezposelnih

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je v jesenski napovedi za letos napovedal znižanje števila vpisanih v evidenco brezposelnih z lanskih 78.500 na 74.100. Še bolj optimistična slika se obeta v letu 2020, ko naj bi bilo uradno brez dela 70.800 ljudi. Spomladanska napoved pa je bila še bolj optimistična. Po njej naj bi bilo namreč v evidenco brezposelnih prihodnje leto vpisanih le še 68.500 ljudi.