Banke, ki so zaradi koronavirusa sredi marca začasno zaprle del bančnih poslovalnic in skrajšale delovni čas, napovedujejo postopno odpiranje poslovalnic in podaljševanje delovnega časa. Nekatere bodo to storile te dni, nekatere po prvomajskih praznikih, vse pa sledijo povpraševanju strank in priporočilom pristojnih institucij.

Prihodnji teden bo vrata odprlo več poslovalnic NLB. “V torek, 28. aprila, bomo poleg delujočih znova odprli vrata še 20 poslovalnic po državi ob upoštevanju strogih preventivnih zdravstvenih ukrepov. Skupno bo tako prihodnji teden od 8.30 do 13. ure odprtih 70 poslovalnic,” so za STA povedali v NLB.

Vseh 79 poslovalnic bo po običajnem delovnem času v torek odprla tudi Deželna banka Slovenije, so sporočili iz banke in pojasnili, da trenutno s skrajšanim delovnim časom posluje 34 poslovalnic širom Slovenije, ostale so zaprte.

V Novi KBM so povedali, da so v ponedeljek odprli poslovalnico Breg na Ptuju, v poslovalnicah Centrala Maribor, Centrala Nova Gorica, Ajdovščina in Novi trg na Ptuju pa so delovni čas podaljšali na med 8. in 13. uro. “Pri nadaljnjih odločitvah bomo sledili povpraševanju strank in priporočilom pristojnih institucij ter jim prilagajali tudi naše ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa,” so dejali za STA.

Postopno normalno poslovanje

V banki Sparkasse vzpostavitev običajnega delovnega časa svojih poslovalnic načrtujejo po prvomajskih praznikih. Takrat o prehodu na običajen delovni čas za 70 poslovalnic razmišljajo tudi v NLB, vse v odvisnosti od takratnih razmer.

Medtem so v Abanki in Unicredit banki Slovenija za STA povzeli, da preučujejo možnosti sprostitve ukrepov, med katerimi so ponovno odprtje določenih poslovalnic ter podaljšanje delovnega časa.

V banki Intesa Sanpaolo so napovedali, da bodo glede na razvoj dogodkov v državi v naslednji dneh postopoma vzpostavljali normalno poslovanje v vseh poslovalnicah. Zaenkrat odločitev o tem, kateri dan bo to po prvomajskih praznikih, še ni sprejeta.

Še naprej strogi ukrepi

NLB, Intesa Sanpaolo in Unicredit bodo ekipe okrepile v četrtek, 30. aprila, ko bo dan za izplačilo pokojnin. “Ta dan bomo poslovalnice odprli ob 8. uri,” so napovedali v NLB. V Unicreditu bodo poleg poslovnih enot, ki so odprte, “odprli poslovalnici v Trbovljah in v Novi Gorici”. Intesa Sanpaolo pa bo dodatne poslovalnice odprla v torek, 28. aprila, in v četrtek, 30. aprila.

V NLB so povedali še, da bo njihovih preostalih 20 poslovalnic preventivno ostalo zaprtih in v tako imenovani rezervi. Kot so pojasnili, si ob morebitnem vnovičnem zaostrovanju epidemije in pojavu okužbe v kateri od delujočih poslovalnic ne morejo privoščiti izpada celotne mreže na nekem območju.

V vseh bankah so opozorili, da bodo še naprej veljali strogi preventivni ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe. Vstop v poslovalnico je omejen na posamično vstopanje, dovoljen je z zaščitno masko oz. z zaščito ustnega in nosnega dela, ki se jo lahko začasno odstrani le za identifikacijo. Prve ure poslovanja so namenjene ranljivim skupinam, torej upokojencem, invalidom in nosečnicam, so spomnili.

STA