Slovenski upokojenci so še vedno edina skupina prebivalcev, za katere veljajo varčevalni ukrepi u uravnoteženju javnih financ. Na njihovih plečih bi naj privarčevali že milijardo evrov.

Slovenski upokojenci so še vedno edina skupina prebivalcev, za katere veljajo varčevalni ukrepi o uravnoteženju javnih financ. Na njihovih plečih bi naj privarčevali že milijardo evrov.

V Sloveniji imamo 620.000 upokojencev, to je skoraj tretjina prebivalstva, med katerimi jih mnogo živi pod pragom revščine in so tako prepuščeni samim sebi.

Tako radi se primerjamo z Avstrijo in EU …

“Mogoče pa je prišel čas, ko se moramo upokojenci sami organizirati in dvigniti glas na ulicah in trgih, kot to delajo tudi drugi, od sindikatov naprej,” je za Dnevnik zapisal upokojenec Gorazd Cuznar iz Črnomelj.

V oči bode zlasti pokojnina, ki jo, z razliko od nas, prejemajo v Avstriji. Medtem ko v Sloveniji upokojenci prejemajo povprečno 620 evrov (57 odstotkov neto plače), pa avstrijski upokojenci prejemajo kar 1800 evrov pokojnine (80 odstotkov neto plače).

Upokojenec še ugotavlja, da se tako radi primerjamo z Avstrijo in EU, a za najbolj revne v državi, torej upokojence, namenjamo precej manj. Delež pokojnin znaša v vsej EU 12,6 odstotka, v Avstriji 14,5 odstotka, v Sloveniji pa le 9,8 odstotkov bruto domačega proizvoda.

Stranke, ki bi naj bile na strani upokojencev, le s praznimi obljubami

Stranka DeSUS ali ZDUS, ki bi naj svoje volivce privabljali z “upokojencem prijazno politico, ravno do slednjih ni storila popolnoma nič, je še prepričan. V obdobju, ko je od leta 2005 vodenje DeSUS prevzel Karl Erjavec, so pokojnine v razmerju do plač dobesedno strmoglavile.Dodaja, da tudi trenutna vlada očitno spi na lovorikah, saj niso pripravili niti osnutka zakona, ki bi uredil status te najranljivejše skupine.