V Mariboru in okolici bodo v prihajajočih tednih za delo v sadovnjakih in vinogradih potrebovali okoli 200 sezonskih delavcev. Minimalna urna postavka letos znaša 5,16 evra bruto.

Tudi v letošnjem letu bodo sezonska dela v kmetijstvu predstavljala pomemben del ponudbe prostih delovnih mest. Za tiste, ki so brez zaposlitve, so lahko priložnost za zaslužek in pridobivanje delovnih izkušenj, za mnoge upokojence z nizkimi pokojninami pa dodaten vir prihodka on nizkih pokojninah.

Na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje ponujajo aktualne informacije o možnosti vključitve v sezonska dela v različnih slovenskih regijah, in sicer na tej povezavi. 

Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, kmetija Danice Juhart iz Zgornje Ložnice, sadjarstvo Pučnik Lešnik iz Črešnjevca, podjetje Meja Šentjur, podjetje Dveri Pax iz Jarenine in Kmetijska zadruga Selnica ob Dravi bodo potrebovali za javna dela blizu 200 delavcev, prvi med njimi bodo pričeli že v teh dneh, in sicer z napenjanjem mrež v sadovnjakih.

Minimalna urna postavka 5,16 evra bruto

Začasna in občasna dela so minula leta običajno opravljali tuji delavci, v hmeljarstvu denimo iz Romunije, ki pa jih letos zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa ne bo toliko. Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je zato 10. aprila na pomoč kmetom pozvala študente, delavce na čakanju, brezposelne, mlajše upokojence in druge.

Letos je začela veljati tudi odredba, po kateri bruto urna postavka za začasno ali občasno delo v kmetijstvu ne sme biti nižja od 5,16 evra, nekateri delodajalci pa delavcem zagotavljajo tudi prevoz na delo in malico.