Gospodarstvo

V društvu Focus pozivajo, da se ranljivim skupinam v času epidemije covida-19 in prihajajoče zime zagotovi nujna oskrba z električno energijo, podobno kot so to po njihovih navedbah storile številne države po Evropi. Predlagajo, da se tudi v Sloveniji v zimskem času prepove odklop elektrike najranljivejšim gospodinjstvom, ki so že tako v stiski.

Uredništvo1 teden

Trgovci Spar, Hofer in Lidl, ki tako kot v Sloveniji ključno vlogo igrajo tudi na avstrijskem trgu, ne želijo krčiti svoje neživilske ponudbe, kar jim narekujejo novi vladni ukrepi za omejitev širjenja novega koronavirusa. Ti bodo začeli veljati s torkom.

Uredništvo1 teden

Povprečna plača za september je v Sloveniji znašala 1799,07 evra bruto oz. 1169,52 evra neto. Od plače za avgust sta bili obe nižji nominalno za 0,7 odstotka, realno pa za 0,3 odstotka, je danes sporočil statistični urad.

Uredništvo1 teden

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) opozarja, da je novi odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, s katerim se v ponedeljek zapirajo skoraj vse nenujne trgovine, v več točkah nejasen. Pristojna ministrstva je zato pozvala k pojasnilom, da ne bi napačno razumevanje za trgovce povzročilo še več škode.

Uredništvo2 tedna

Zakon med drugim predpisuje ločeno merjenje zemeljskega plina in merjenje porabe za ogrevanje, hlajenje in sanitarno toplo vodo ter namestitev kabelskih vodov za električno polnjenje vozil. Te bodo morale imeti napeljane tudi nove nestanovanjske in stanovanjske stavbe z več kot desetimi parkirnimi mesti in tiste, ki so v postopku večje prenove.

Andreja Bjelan2 tedna

Ponekod bodo izklopi električnega omrežja krajši, drugje bo trajalo več ur. Izklopi so nujni zaradi popravil, rekonstrukcij nizkonapetostnega omrežja, montaž priključkov in drugih vzdrževalnih del.

Uredništvo2 tedna

Predlog obdavčitve novih motornih vozil, ki ga bo v kratkem obravnavala vlada, bo po izračunih finančnega ministrstva zmanjšal obremenitev kupcev.

Uredništvo2 tedna

Zaradi zaostritve ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa kar tretjina obrtnikov in podjetnikov razmišlja o zaprtju dejavnosti, večina pa je prepričana, da bi lahko ob upoštevanju vseh samozaščitnih ukrepov še naprej varno opravljala svoje delo, kaže anketa, ki jo je OZS te dni izvedla med svojimi člani.

Uredništvo2 tedna

Na Komunalnem podjetju Nigrad so pripravljeni na letošnjo zimsko sezono. V proračunu je za ta namen rezerviranih 1,4 milijone evrov, ob tem pa dodajajo, da je posipnih sredstev dovolj in da se s posipom prične takoj, ko se prične sneg oprijemati cestišča. 

Uredništvo2 tedna

Delodajalci so v tretjem četrtletju razpisali nekaj več kot 13.600 prostih delovnih mest, kar je po podatkih statističnega urada za približno 2500 več kot v četrtletju prej. Prav tako se je za nekaj več kot 3000 povečalo število zasedenih delovnih mest. Noben kazalnik pa ni dosegel ravni iz lanskega tretjega četrtletja.

Uredništvo2 tedna

Prihodnje leto naj bi na svoja vozila še zadnjič prilepili klasične vinjete, zatem pa se bo pričelo elektronsko cestninjenje. Vinjete za leto 2021 bodo naprodaj od 1. decembra naprej.

Andreja Bjelan2 tedna