Gospodarstvo

Slovenija je bila tudi lani pod povprečjem EU 27 pri kazalcih dejanske individualne potrošnje in bruto domačega proizvoda (BDP) na prebivalca.

Uredništvo2 tedna

V lakirnici Magne v Hočah so danes sporočili, da do nadaljnjega ustavljajo proizvodnjo.

Uredništvo3 tedni

Na Koroški progi bo ob sobotah ponovno vozil kolesarski vlak. Slovenske železnice opozarjajo, da se potniki prilagodijo novonastalim razmeram.

Amadeja Marovt3 tedni

Povprečna bruto plača za april je znašala 1937,21 evra in bila s tem od marčne nominalno višja za 10,2, realno pa za 11,2 odstotka. Povprečna neto plača je aprila dosegla 1266,13 evra in je bila prav tako višja od marčne – nominalno za 10,5 odstotka in realno za 11,5 odstotka. Zvišanje plač je tudi posledica sprejetih ukrepov zaradi covida-19.

Uredništvo3 tedni

Prednost pri zaposlitvi bodo imeli odpuščeni delavci iz Gorenja, ki bodo pridobili priporočilno pismo. V Velenju bodo tako po napovedih do konca leta vzpostavili linijo za proizvodnjo TV aparatov, januarja 2021 pa bo že stekla proizvodnja

Uredništvo3 tedni

V Coni Tezno je 220 podjetij s 3300 zaposlenimi v zelo različnih panogah in vsako podjetje poskuša preživeti nastalo situacijo. Nekatera so svoje poslovanje prilagodila in zmanjšala tako, da so še vedno zagotavljala varno delo svojim zaposlenim. Drugi so svoje delavce poslali na čakanje na delo od doma, žal pa je prišlo tudi do odpuščanj.

Andreja Bjelan3 tedni

Mariborska livarna Maribor (MLM) je bila do izbruha epidemije covida-19 na dobri poti sanacije, a jo je ta vsaj za nekaj časa zavrla.

Uredništvo3 tedni

Potem ko so delodajalci še pred kratkim tarnali nad pomanjkanjem delovne sile, so tovrstne težave marca z izbruhom epidemije covida-19 povsem splahnele, strmoglavilo je tudi povpraševanje po tujih delavcih. Še vedno je sicer prisotno v dejavnostih, kot sta gradbeništvo in kmetijstvo. Koronavirus pa ni ustavil kršitev pravic tujih delavcev.

Uredništvo3 tedni

Proizvodnja cementa v Evropi prispeva ogromen vir ogljikovega dioksida, zato v evropskih cementarnah iščejo načine za zmanjševanje tovrstnih izpustov.

Uredništvo4 tedni

Člani Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) danes niso dosegli soglasja glede predloga novele zakona, ki predvideva zaprtje trgovin ob nedeljah. Sindikati vztrajajo pri zaprtju, medtem ko delodajalci predlagajo, da se problematika uredi v dialogu med sindikati in delodajalci.

Uredništvo4 tedni

Cene nafte so danes padle. Po poročanju tujih agencij tudi dogajanje na naftnem trgu narekuje bojazen pred drugim valom novega koronavirusa. Hkrati nafto cenijo velike zaloge črnega zlata v ZDA.

Uredništvo4 tedni