Ministrica Bratuškova želi zamenjati direktorja SODA, eno izmed zadnjih državnih služb s sedežem v Mariboru, kar bi lahko pomenilo, da regulacijo distribucije električne energije prevzamejo kadri blizu GEN-I in ljubljanskega Elektra.

Novinarji oddaje Planet razkrivajo, da se je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek osebno vmešala v odprt razpis za direktorja družbe SODO, ker je želela na njegovo mesto postaviti svojega človeka.

Edina državna služba, ki je še ostala v Mariboru

Družba je neodvisen koncesionar s sedežem v Mariboru, ki upravlja električno omrežje in je še edini državni regulator. Razpis za direktorja so objavili 2. avgusta 2019, doslej ga je samostojno imenoval nadzorni svet. Le nekaj dni pozneje, 14. avgusta, je Bratuškova, medtem ko je vlada počitnikovala, sredi odprtega razpisa na dopisni seji predlagala menjavo statuta. Po spremembi bi naj nadzorniki direktorja razglasili le še s soglasjem ministra oziroma vlade.

Potem ko je vlada njen predlog sprejela, se je le dva dni pozneje na razpis prijavil protikandidat. Kot ugotavljajo na Planetu, časovnica očitno kaže, da je ministrica s tem želela odstraniti trenutnega direktorja Matjaža Voduška, ki prihaja iz Ruš, in na SODO postaviti svojega kandidata.

Z imenovanjem neposredno podrejenega uradnika v nadzorni svet odprta vrata za svojega direktorja

V mediju Maribor24 smo prejeli tudi neuradne informacije, da so zamenjali tudi enega člana nadzornega sveta, ki je imenovan s strani države. Na njegovo mesto pa so imenovali direktorja direktorata, ki odgovarja naravnost ministrici in bo po vsej verjetnosti pri izbiri direktorja glasoval po željah ministrice.

Pomeni nov direktor tudi selitev sedeža v Ljubljano?

Ob tem se odpira vprašanje, ali je nameravana zamenjava direktorja SODA uvod v prevzem regulatorne vloge distribucije električne energije s strani ljubljanskega Elektra in GEN-I, kjer je direktor dr. Robert Golob, sicer že dolgo desna roka Bratuškove v njeni stranki. To bo najverjetneje pomenilo tudi selitev sedeža SODO v Ljubljano, s čimer Maribor izgubi sedež še zadnje državne regulatorne agencije.