Iz Kanala ob Soči prihaja vest, da se je cementarna Salonit Anhovo, ki je lastnik vodarne Močila z dogovorom z Občino Kanal ob Soči zavezala, da bo predvidoma do konca leta 2021 prenovila vodarno in jo avtomatizirala. Tako bi pitno vodo zagotovili tudi za 1138 krajanov v naseljih Deskle, Anhovo, Robidni breg in Močila.

Po poročanju STA Z vodo iz vodarne oskrbujejo t javne objekte, nanjo so priključeni živilski obrati, trgovine, šola in vrtec. Skupna dolžina glavnih vodov znaša okoli pet kilometrov, skupna poraba vode iz tega vira pa je približno 140.000 kubičnih metrov. Ta vodni vir uporabljajo tudi kmetovalci na Gorenjem polju za namakanje, hkrati pa ga cementarna uporablja za lastne potrebe. Dober milijon evrov vredno naložbo v posodobitev vodarne je sicer načrtovala izvesti sama kanalska občina, jo bo pa skladno z novim dogovorom cementarna, ki bo občini nato predala objekt.

Razbremenitev proračuna občine

“Iz te občine prihajata več kot dve tretjini naših zaposlenih, zato je bila odločitev o tem, da nadaljujemo z zagotavljanjem pitne vode za prebivalce, v vodstveni ekipi sprejeta soglasno,” je ob podpisu sporazuma povedal prvi mož Salonita Julijan Fortunat.

Zadovoljna pa je tudi kanalska županja Tina Gerbec: “Eden večjih investicijskih projektov na tem področju, ki je do danes bremenil občinski proračun, je zagotovo rekonstrukcija vodarne Močila. Z novim dogovorom, ki smo ga sklenili s podjetjem Salonit Anhovo, sklepamo tudi namero, da vodarno obnovi podjetje ter s tem močno razbremeni občinski proračun.”