Statistika kaže, da stopnja nezaposlenih iz dneva v dan strmo narašča, na volj zelo malo prostih delovnih mest. S sproščanjem vladnih ukrepov in odpiranjem določenih gospodarskih sektorjev zaznavajo večje povpraševanje tudi po študentih, vendar ponudba del narašča počasi.

Število brezposelnih je v Sloveniji neprimerno večje od števila prostih delovnih mest. Statistika kaže, da stopnja nezaposlenih iz dneva v dan narašča, po podatkih ZRSZ je trenutno registriranih 88.648 iskalcev zaposlitve, medtem, ko je prostih le 1593 delovnih mest. Podjetja so bila v obdobju krize primorana v nekaj dneh popolnoma spremeniti svoj način poslovanja, mnogi delavci so ostali brez službe ali pa so jih delodajalci napotili na začasno čakanje na delo.

Porast v iskanju izobraženega kadra na področju upravljanja

Žiga Ravnikar, direktor poslovne enote Adecco v Mariboru meni, da lahko realno sliko pričakujemo šele po tem, ko bodo prenehale veljati razne finančne pomoči, s katerimi je država pomagala brezposelnim.

Trenutno v poslovni enoti Adecco iščejo različne kadre po vseh regijah Slovenije, na njihovi spletni strani pa je razvidno, da je trenutno na voljo 99 prostih delovnih mest.

Trenutno v poslovni enoti Adecco iščejo različne kadre po vseh regijah Slovenije, na njihovi spletni strani pa je razvidno, da je trenutno na voljo 99 prostih delovnih mest. V zadnjem obdobju, ko je bila potreba po varnostnih ukrepih večja, so opazili tudi težave s pridobivanjem kadra na področju varovanja in zaščite, kot so denimo varnostniki. Razviden je tudi porast v iskanju višje izobraženega kadra z ustreznimi znanji na področju upravljanja. »Podjetja se hočejo okrepiti tudi z višjimi kadri in strokovnjaki za management, ki bodo na novo zagnali projekte in podjetniške ideje,« dodaja Ravnikar.

Ali virtualni razgovori z delodajalci postajajo stalnica?

Vedno več podjetij uvaja virtualne razgovore s spletnimi orodji kot so Ms Teams, Zoom aplikacija, Skype, ipd. Digitalna orodja so najbolj prilagodljivim podjetjem omogočila, da so se z upadom dela učinkovito spopadla. Digitalizacija je podjetjem pomagala ohraniti položaj in zmanjšati povzročeno gospodarsko škodo. »Imamo več klientov, ki od tega niso bili prizadeti in so kader neprenehoma iskali. Ta podjetja se ukvarjajo tudi s proizvodnjo izdelkov, ki so bili v obdobju epidemije nujno potrebni,« dodaja Ravnikar.

Trenutno obdobje po krizi ni naklonjeno niti študentskemu delu

Saša Praček, vodja marketinga E-študentskega servisa, je povedala, da s sproščanjem vladnih ukrepov in odpiranjem določenih gospodarskih sektorjev zaznavajo večje povpraševanje tudi po študentih, vendar ponudba del ne narašča strmo, ampak počasi. V primerjavi s stanjem pred uvedbo karantene, je število del še vedno nižje za cca 75 %.

Povprečna urna postavka študentov ostaja nekaj več kot 6 eurov bruto. Največ prostih del je na področju gostinske dejavnosti, ki obsega strežbo in razvoz hrane, iščejo pa se tudi delavci za pomoč pri pakiranju, pri prodaji v trgovinah in razvozih.

Povprečna urna postavka študentov ostaja nekaj več kot 6 eurov bruto. Največ prostih del je na področju gostinske dejavnosti, ki obsega strežbo in razvoz hrane, iščejo pa se tudi delavci za pomoč pri pakiranju, pri prodaji v trgovinah in razvozih. Na voljo pa so tudi administrativna dela, programiranje, proizvodna dela, ipd. »Lani v istem obdobju so lahko študentje izbirali med različnimi deli, zdaj je treba pograbiti tisto kar je na voljo. V juniju pridejo v poštev tudi dijaki, ki bodo lahko delali poletnem času. Sigurno bo takrat tudi več del na voljo, a takšen obseg kot lansko leto zagotovo ne bo,” dodaja Praček.

Neodgovornost do dela in pravopisne napake v življenjepisih

Pri E-študentskem servisu zaznavajo neodgovoren odnos do bodočih delodajalcev, kajti študentje včasih sploh ne pridejo v službo. Delodajalci pa pogrešajo tudi doslednost in pravilnost pri pisanju življenjepisov, ki so pogosto oddani z napakami. »Zgodilo se je že tudi, da so na delo prišli trije, ostali pa niso niti sporočili da ne pridejo. Tisti ki oglas objavi, pričakuje, da bo nekdo prišel, v zadnjem trenutku bo težko našel zamenjavo. Na naši spletni strani je na voljo manj prostih del, zato bo se bo morda resnost pri iskanju dela bolj povečala.« je še povedala Praček.