Skoraj povsod čas prekinitve proizvodnje izkoristijo tudi za redna vzdrževalna in investicijska dela.

Marsikatero slovensko podjetje, predvsem tista v industriji, se je na vrhuncu poletja tudi letos odločilo za kolektivni dopust. V nekaterih ta velja za skoraj vse zaposlene, v drugih le za del ali za določen obrat, skoraj povsod pa čas prekinitve proizvodnje izkoristijo tudi za redna vzdrževalna in investicijska dela.

Le v oddelkih kovačije in galvanike

V Mariborski livarni Maribor letos čez poletje niso predvideli kolektivnega dopusta, izjema sta le oddelka kovačije in galvanike, kjer je od konca julija dva tedna na dopustu 35 delavcev, v tem času pa bodo izvajali redna vzdrževalna dela na opremi.

Na dopustu je dva tedna 120 zaposlenih

Tudi v bistriškem predelovalcu aluminija Impolu so poletni kolektivni dopust organizirali samo v manjšem delu skupine Impol, in sicer v družbah Stampal in Rondal, ki se temu prilagodita zaradi dinamike naročil. Na dopustu je dva tedna 120 zaposlenih.

Na dvotedenskem kolektivnem dopustu v treh enotah

V kidričevskem Talumu imajo kolektivni dopust v tistih poslovnih enotah, kjer proizvodni proces to dopušča. Letos so na dvotedenskem kolektivnem dopustu sodelavci treh enot, v tem času pa sodelavci iz drugih enot v proizvodnih procesih opravljajo redne letne remonte in vzdrževalna dela.