Vsi poznamo Žarnico ali svetilko z žarilno nitjo, ki pretvarja električno energijo v svetlobno in nato zažari.  

Ljudje se že od nekdaj ukvarjajo z dejstvom kako osvetliti okolje in prostor tudi takrat, ko nam sonce ne daje svoje naravne svetlobe. Potreba po umetnem osvetljevanju sega v čas nastanka človeštva. Pomemben korak pri tem je v devetnajstem stoletju napravil Thomas Edison z izumom žarnice. Od tistega časa naprej je razvoj svetil tako zelo napredoval, da imamo danes zelo pestro izbiro. Še nekaj desetletij nazaj so bile žarnice samo žarnice, danes so tukaj še fluorescentne oziroma varčne žarnice ter led žarnice, različnih oblik, velikosti, barv in zmogljivosti.

Ob tako veliki izbiri smo za nasvet pri izbiri žarnic v vašem stanovanju povprašali   Roberta Žvarca, direktorja podjetja Robertino d.o.o. v Mariboru, ki je tudi strokovnjak na tem področju. Prosili smo ga , da nam  poda nekaj osnovnih informacij o žarnicah, ki so trenutno naprodaj in nam s tem olajša izbiro za nakup.

Kot nam je pojasnil se klasične žarnice z žarilno nitko zaradi prevelike porabe električne energije skoraj ne dobi več. Bile so izpodrinjene iz prodaje, zamenjale so jih  varčne, halogenske in led žarnice. Te so sicer nekoliko dražje, vendar porabijo manj energije. Po njegovih besedah, se pa moramo zavedati, da ima vsaka stvar svoje prednosti in prav tako tudi slabosti.

Kaj nam svetuje Robertino

Glede na ceno, je zagotovo menjava žarnic z Led žarnicami v stanovanju ali hiši odlična investicija na dolgi rok, ki se bo sčasoma tudi poznala v naših denarnicah. Čeprav je še vedno dražja od preostalih žarnic, ima LED razsvetljava ogromno prednosti, ki odtehtajo višjo ceno.  LED žarnica vam bo prihranila električno energijo in prostoru dala več svetlobe kot druge alternative. LED diode imajo svetilnost okoli 70-80 lm/W, medtem imajo klasične žarnice razmerje okoli 15 lm/W, kar pomeni, da LED porabi  manj elektrike. LED žarnica se pri daljši uporabi ne segreje na več kot 50°C, halogenska žarnica pa se lahko zagreje tudi na več kot 200°C pri tem se večina energije odda v obliki toplote.

Kompaktne fluorescentne sijalke

Imenujemo jih tudi »varčne žarnice«. V notranjosti imajo pare živega srebra. Električni tok vzbudi atome živega srebra in ti ob vračanju na osnovni nivo oddajajo ultravijolično svetlobo. Svetijo zaradi razelektritve, zato so tudi sijalke in ne žarnice. Za njih je značilna manjša poraba električne energije, daljša življenjska doba in tudi manjša toplotna izguba. Vendar kljub vsemu imajo nekaj pomanjkljivosti. Zagotovo zdrži varčna sijalka sveti dlje, vendar svetlobni učinek sčasoma slabi. Varčne sijalke oddajajo tudi močna električna in magnetna polja, zato niso primerne za neposredno bližino s človekom (pisalna miza, nočna omarica,…). Primerne so za uporabo na razdalji od 1,5 metra naprej. Zaradi »migetajoče« frekvence mnogo ljudi v stiku z varčnimi sijalkami v glavi občuti pritisk, lahko se pojavijo vrtoglavica, slabost, živčnost, občutek hladu, nevrološke motnje in ostale težave.

Led žarnice

Led žarnice delujejo drugače kot varčne. Temeljijo na lastnostih prevodnikov, ki so v resnici diode. V povprečju je življenjski cikel LED žarnice štirikrat večji od varčne. Povprečna LED žarnica gori 30.000 ur, kar je 15 krat dlje kot navadna. Prižiganje in ugašanje ne bo skrajšalo življenjske dobe. Povprečno takšna žarnica uporabi dve tretjini energije, ki jo porabi varčna. Svetleče LED diode so tako učinkovite, da se grejejo bistveno manj in jih lahko med delovanjem tudi prijemamo.  Pri LED žarnicah imamo na voljo večjo izbiro barv svetlobe in različnih kotov svetilnosti kot pri ostalih svetilih.

In kakšne so cene

Tehnologija LED žarnic je zagotovo postala cenovno konkurenčna varčnim žarnicam, vendar še vedno obstajajo razlike v ceni. Razliko lahko zaznamo tudi med samimi LED svetili. Na tržišču poznamo več tipov LED diod, pri katerih prihaja do odstopanj pri svetilnosti in barvi svetlobe. Proizvajalci LED diode razvrstijo glede na različne kakovostne razrede svetilnosti in enakomernosti barve svetlobe. Za izdelavo LED žarnic lahko proizvajalci uporabljajo LED diode boljših ali slabših razredov, prav zato obstaja tudi razlika v ceni. Vsekakor pa je pametno, da ob zamenjavi žarnic v celotni hiši kupite žarnice v večjem pakiranju.