Zaveda se resnosti problematike in da s strani izvajalcev interventnega zakona pričakuje pripravo rešitev za hitrejši odstrel volkov.

Minister za okolje in prostor Simon Zajc je poziv k odstopu, ki ga zaradi vse pogostejših napadov zveri na rejne živali zahteva sindikat kmetov, označil kot neutemeljen in ga v celoti zavrača. Zapisal je, da se zaveda resnosti problematike in da s strani izvajalcev interventnega zakona pričakuje pripravo rešitev za hitrejši odstrel volkov.

Sedli bodo za skupno mizo

Kot je v sporočilu za javnost navedel minister Zajc, so težave nastale v zadnjih treh letih, ker je sodišče ustavljalo odloke ministrstva o rednem odstrelu in s tem porušilo do tedaj učinkovito upravljanje države z medvedom in volkom. »Razumem kmete, da niso zadovoljni s hitrostjo interventnega odstrela. Za optimizacijo izvajanja zakona bomo v tem tednu za skupno mizo zbrali izvajalce zakona (zavod za gozdove, zavod za varstvo narave, lovska zveza, kmetijski svetovalci). Od delovne skupine pričakujem, da bo sproti razrešila težave, ki se pojavljajo na terenu in pripravila rešitve za hitrejši odstrel volkov, ter da bomo določili število, ki še zagotavlja, da lahko vsi mirno živijo in delajo,« je zapisal. Zajc se resnosti problematike zaveda, poudarja pa, da bodo vse njegove aktivnosti pri razreševanju problematike še naprej v okviru zakonskih možnosti.

Na protestnem shodu nekaj sto kmetov

Danes dopoldne, kot smo poročali, se je v Velikih Laščah v organizaciji Sindikata kmetov Slovenije na protestnem shodu zbralo nekaj sto kmetov, ki so vlado in druge pristojne opozorili na problematiko vse pogostejših napadov zveri na rejne živali. Zahtevali so, da se volkove s podeželja odlovi ali odstreli, populacijo pa ohrani v ograjenih kompleksih znotraj državnih gozdov, med zahtevami pa je tudi takojšen odstop ministra Zajca. Protesta se ni udeležil, se ga je pa v imenu vlade kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Zagotovila je, da sta tako pristojni ministrstvi kot celotna vlada na čelu s premierjem Marjanom Šarcem odločeni rešiti perečo problematiko. Obenem je opozorila, da problematika ne sme postati politični oder, ampak jo je treba prepustiti stroki.