Štajerska gospodarska zbornica (ŠGZ) in časopisna hiša Večer sta v Narodnem domu v Mariboru še četrto leto zapored razglasila najboljša podjetja podravske regije v preteklem letu.

FOTO: Uroš Mlakar (Teta Frida), Mediaspeed

Štajerska gospodarska zbornica (ŠGZ) in časopisna hiša Večer sta v Narodnem domu v Mariboru še četrto leto zapored razglasila najboljša podjetja podravske regije v preteklem letu. Potem ko je bil za najboljše veliko podjetje tri leta zapored razglašen Impol, je zdaj postal skupina leta, naj veliko podjetje pa prvič Dravske elektrarne Maribor (DEM).

Med nagrajenci tudi Ledinek Engineering, med majhnimi podjetji pa Hiša daril

Med srednje velikimi podjetji je priznanje na večerni prireditvi, ki sta se je tokrat udeležila gospodarski minister Zdravko Počivalšek in infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek, pripadlo hoškemu družinskemu podjetju Ledinek Engineering, med majhnimi trgovski verigi Hiša daril s sedežem v Hajdini, med mikro podjetji pa visokotehnološki družbi Flawlesscode.

Naj zaposlovalec minulega leta je postalo trgovsko podjetje Continental Adria pnevmatike, najbolj perspektivno podjetje pa bistriški GP Mont.

Bistriški Impol najboljša poslovna skupina v regiji

Skupina Impol je bila trikrat zapored zmagovalka med velikimi podjetji, letos pa so organizatorji prvič doslej podelili še nagrado najboljši poslovni skupini v regiji in strokovna komisija jo je podelila prav bistriškemu predelovalcu aluminija. V Slovenski Bistrici so lani beležili 727 milijonov evrov prihodkov, leto pa končali s skoraj 37 milijoni evrov čistega dobička.

Dravske elektrarne kujejo največje dobičke

Državni DEM, ki upravlja z osmimi hidroelektrarnami na Dravi, tremi malimi hidroelektrarnami in štirimi sončnimi elektrarnami, Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) prinaša daleč največje dobičke. Lani so z okoli 240 zaposlenimi ustvarili 8,3 milijona evrov čistega dobička, okoli 600.000 evrov več kot leto prej. Proizvedli so 2929 gigavatnih ur električne energije in s tem proizvodnjo glede na leto prej povečali kar za četrtino.

Bralci glasovali za Teto Frido

Bralci Večera pa so izbrali podjetje, ki z okoli sto zaposlenimi upravlja z zdaj že dodobra uveljavljenimi kavarnami oziroma slaščičarnami Teta Frida. Prvo so odprli v Mariboru, zdaj jih imajo že na Ptuju, v Celju in Kopru, naslednje leto jo odpirajo v Ljubljani. Ob njihovi čokoladnici na Limbuškem nabrežju pa v kratkem odpirajo degustacijski center in čokoladno vas z glamping hiškami. Podjetje v lasti Uroša Mlakarja je lani beležilo dobra 2,5 milijona evrov prihodkov.

Počivalšek: “V tej regiji je vedno obstajal potencial”

Minister Počivalšek je v uvodnem nagovoru med drugim poudaril, da je podravska regija kljub gospodarski razvitosti v preteklih letih preživela velike preizkušnje. Kljub kriznim časom je ravno v tem odboju nastalo tudi nekaj najbolj naprednih podjetij, saj je prav to čas, ko je potrebno razmišljati drugače.

“V tej regiji je vedno obstajal potencial, ki so ga Štajerci vselej znali izkoristiti sami, malo pa jim je pri tem pomagala tudi vlada. Slovenskemu gospodarstvu gre danes tudi po vaši zaslugi odlično, saj so vsi kazalniki obrnjeni navzgor,” je še dejal gospodarski minister.

Podravsko podjetje leta letos četrtič

S projektom Podravsko podjetje leta, ki je letos potekalo četrtič, želijo organizatorji predstaviti najuspešnejša podjetja, ki svoj prihodek ustvarjajo na regijski, nacionalni in globalni ravni, ob tem pa tudi spodbuditi podjetniško naravnanost v regiji. Najboljša podjetja z izjemo kategorije po izboru bralcev, je izbrala neodvisna komisija na podlagi vnaprej določenih objektivnih kriterijev.

Čistega dobička manj, prihodkov več

Podravska podjetja so lani zabeležila 271 milijonov evrov neto čistega dobička, kar je skoraj desetino manj kot leta 2017. Kljub temu so povečala svoje prihodke, dodano vrednost in število zaposlenih. Ustvarila so dobre 9,56 milijarde evrov prihodkov, skoraj desetino več kot leto prej, ter zaposlovala 68.327 oziroma skoraj 4000 več kot leta 2017.