Po poročanju Financ se je Mariborski vodovod prijavil na razpis okoljskih nagrad Financ in Eko sklada. Že jutri, 7. novembra bodo na konferenci Okoljsko srečanje podelili nagrade najboljšim.

Po poročanju Financ se je Mariborski vodovod prijavil na razpis okoljskih nagrad Financ in Eko sklada. Že jutri, 7. novembra bodo na konferenci Okoljsko srečanje podelili nagrade najboljšim.

Mariborski vodovod, ki se tako poteguje za nagrado »okolju prijazno podjetje« je v prijavi zapisal, da jih odlikuje pripadnost zaposlenih, zadovoljstvo uporabnikov, odnos z lokalno skupnostjo in podobno. Seveda pa je omembe vredno tudi dejstvo, da z vodo oskrbujejo prebivalce 17 občin v severovzhodni Sloveniji. Zapisali so tudi, da jih odlikuje inovativen pristop k trajnostnemu in družbeno odgovornemu razvoju, pri okoljskih projektih in odnosi zaposlenih do okolja pa presegajo zakonske okvire. Vizija podjetja temelji na trajnostnem razvoju, o čimer pričajo tudi številna priznanja in certifikati, lani so denimo kupili svoje prvo vozilo na električni pogon.

V brajici posredovali informacije o porabi vode

Med slednjimi velja omeniti certifikat ravni B inštituta Ekvilib za odgovornost do okolja in organizacijsko upravljanje. Direktor Danilo Burnač pa je lani prejel slovensko nagrado za družbeno odgovornost horus, kar pomeni posebno priznanje zaradi skrbi za okolje. Štajerska gospodarska zbornica jih je nagradila s srebrnim priznanjem za najboljše inovacije podravske regije, potem ko so lansirali projekt za slepe in slabovidne. Le-tem so v brajici posredovali informacije o porabi vode.

Odpadne vode prečistiti v namen ponovne rabe

Lani so prvič izvedli projekt Smart city, v katerem so vodne števce lahko odčitali kar med vožnjo po ulici. Gre za projekt daljinske vgradnje števcev, ki omogočajo pravočasno zaznavanje nehotenih iztokov vode.

V Mariborskem vodovodu so se lani prav tako povezali z inštitutom Wcycle in prijavili na projekt City Water Circles. Cilj projekta je vnovična uporaba prečiščene odpadne vode in deževnice, s čimer bi lahko zmanjšali obremenitev vodnih virov.