Mariborski Palfinger lani z novimi investicijami zabeležili novo rast proizvodnje.

V mariborskem Palfingerju, ki je del avstrijske multinacionalke, so lani ustvarili za dobrih 121 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je pomenilo več kot 11-odstotno rast glede na leto pred tem. Kljub temu je družba leto končala z dobrim milijonom evrom nižjim čistim dobičkom, ki je znašal 3,6 milijona evrov.

Kot v letnem poročilu, objavljenem na spletni strani Ajpesa, navaja direktor družbe Michael Steiner, jim je prodajo uspelo povečati na račun večje proizvodnje kmetijskih in gozdnih žerjavov, serijskih žerjavov in delovnih platform. Serijski žerjavi sicer predstavljajo polovico celotne proizvodnje, skoraj četrtino pa kmetijski in gozdni žerjavi.

Lani zaposlili 50 ljudi, skupaj jih delala 680

Medtem ko je podjetje leta 2018 dnevno v povprečju izdelalo in sestavilo 46 komponent na dan, so lani številko povečali na 47 komponent dnevno. Po zaslugi dviga proizvodnje so promet povišali za 12,5 milijona evrov, so se pa hkrati za 13 milijonov evrov povišali tudi stroški proizvodnje in materiala. Podjetje je sicer lani dodatno zaposlilo okoli 50 ljudi, talko da je v njem konec leta delalo že 680 ljudi.

Lani za investicije namenili skoraj 6 milijonov

V lanskem in letošnjem letu je Palfinger za investicije namenil kar 5,9 milijona evrov, od tega so že zagnali milijon evrov vreden stroj za laserski izrez, trenutno pa so v teku naložbe v novo halo in dva horizontalna obdelovalna centra, s katerima bodo posodobili in razširili proizvodnjo.

Na isti lokaciji deluje tudi Palfinger Marine

Ker si želijo še naprej ostati kredibilen partner in zanesljiv delodajalec, so se za omejitev zunanjih vplivov kot so brexit, pandemija ali klimatske spremembe, v podjetju odločili zmanjšati strukturne stroške. Med drugim letos poteka proces združevanja s podjetjem Palfinger Marine, ki že zdaj deluje na isti lokaciji, odslej pa bodo skušali izkoristiti sinergijske prednosti skupnih služb.

Omenjena družba s skoraj 120 zaposlenimi je lani ustvarila nekaj več kot 29 milijonov evrov prihodkov, kar je toliko kot leto prej, in je za razliko od leta 2018, ko je beležila izgubo, leto 2019 zaključila z 250.000 evri čistega dobička.

Čeprav vodstvo Palfingerja še v letnem poročilu navaja, da tudi letos poslujejo v skladu z načrti in s polno zapolnjenimi zmogljivostmi, se je to zaradi epidemije novega koronavirusa tudi pri njih deloma spremenilo. Palfinger je na ravni celotne skupine že v prvem četrtletju beležil skoraj 11-odstotni padec prihodkov, še nekaj višjega je pričakovati ob skorajšnji objavi polletnih rezultatov, kljub temu pa so poslovali pozitivno in izgube ne pričakujejo niti ob koncu leta.