Zapletlo se je pri zemljiščih, ki jih MOL potrebuje za izgradnjo glavne ceste do prihodnjega trgovskega centra Ikea. Do zemljišč se je namreč dokopal nepremičninski mogotec Aleksander Jereb, ki je uspel pridobiti predkupno pravico.

Po poročanju medija Siol.net se je obljuba o prihodu giganta Ikea v Ljubljani razblinila. Zapletlo se je pri zemljiščih, ki jih MOL potrebuje za izgradnjo glavne ceste do prihodnjega trgovskega centra Ikea. Župan MOL Zoran Janković je pred časom Ikeo prepričal v prihod v Ljubljano ravno z obljubo, da jo bo s preostalim mestom povezal preko nove povezovalne ceste. Do zemljišč se je namreč dokopal nepremičninski mogotec Aleksander Jereb, ki jih verjetno ne namerava prodati po zgolj tržni ceni.

Odkup po visoki ceni ali čakanje na razlastitveni postopek?

Kot še poročajo, sedaj županu preostane le dvoje. Ali bo počakal na razlastitveni postopek, ki bi lahko vse skupaj še dodatno zavlekel in Ikeo prepričal, naj svoje moči raje usmeri drugam, ali pa bo Jereb zemljišča prodal po visoki ceni. Toda občina zemljišč ne more odkupiti po ceni, višji od tržne, ker ji to onemogoča zakonodaja na področju javnih financ.

Jereb kot lastnik Kompas Shopa do predkupne pravice

Doslej so bila zemljišča v lasti podjetja Protect GL, a slednje je končalo v stečaju. Ko je potem zemljišča skušalo prodati najboljšemu ponudniku, si je Jereb mimo občine, ki je bila pripravljena ponuditi 1,62 milijona evrov, zagotovil predkupno pravico. S stečajnim upraviteljem je potem podpisal prodajno pogodbo po identični ceni, ki jo je ponudila občina, in denar tudi nakazal.

“Jereb se lahko sedaj vpiše kot novi lastnik v zemljiško knjigo in kot stranka v postopku ugovarja razlastitvenemu postopku,” so zapisali za Siol.net. Jereb bi naj bil v bistvu še dejanski lastnik Kompas Shopa, ki je najemnik zemljišč. Uporabljal bi jih naj za skladišča, ki stojijo na zemljišču. Tako se je stečajni upravitelj je strinjal, da bi predkupno pravico dobil slednji, s tem pa tudi lastništvo.