Junija, ko se je sprostil večji del ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, se je trend padanja pobranih davkov in prispevkov upočasnil. Finančna uprava RS (Furs) je pobrala 1,15 milijarde evrov javnih dajatev, kar je 285,2 milijona evrov oz. 19,8 odstotka manj kot pred letom dni.

Že marca, ko je bila sredi meseca razglašena epidemija, je bil padec pobranih javnih dajatev štiriodstoten, aprila je nato sledil padec za 25 odstotkov. Maja se je negativni trend še poglobil in pobranih je bilo 39,9 odstotka manj javnih dajatev kot maja lani. Junija se je torej padanje nadaljevalo, vendar z upočasnjeno dinamiko.

Davkov in socialnih prispevkov se je junija v državni proračun steklo 1,06 milijarde evrov, kar je 23,5 odstotka manj kot junija lani. Pri tem je opazen zlasti 40,4-odstoten padec vplačil prispevkov za socialno varnost. Junija so se ustavila pri 344,1 milijona evrov, kar je tudi slabše kot maja.

Med davčnimi prihodki izstopa zlasti 25,5-odstoten padec prilivov od davkov na plačilno listo in delovno silo, za več kot četrtino pa so se zmanjšali tudi prilivi od davkov na premoženje. Davka na dodano vrednost je država pobrala 10,9 odstotka manj kot junija lani.

Postopen zagon posameznih gospodarskih panog

Davka na dodano vrednost je država junija pobrala za skupaj 244,7 milijona evrov, medtem ko se je junija lani ta številka povzpela do 274,5 milijona evrov. Je pa številka za skoraj sto milijonov evrov višja kot maja letos, ko so se omejitve pri obratovanju trgovin šele začele postopno sproščati. Vse trgovine so lahko ponovno odprte od 18. maja.

Aprila so se začele postopno zaganjati tudi druge gospodarske dejavnosti, ki jih je ustavila epidemija. Kljub temu je država junija pobrala 21,9 odstotka manj davka od dohodkov pravnih oseb kot junija lani, to je 58,8 milijona evrov.

V letošnjih prvih šestih mesecih skupaj je finančna uprava pobrala 7,50 milijarde evrov vseh javnih prihodkov, kar je 1,16 milijarde evrov oz. 13,4 odstotka manj kot v enakem obdobju leta 2019.