Hrvati so se odločili za velik korak, s katerim bodo Slovenijo prehiteli po levi in desni: Obeta se legalizacija v medicinske namene, konopljo pa bodo sadili na lastnih tleh.

Hrvaška se je podala v tekmo z velikimi: Načrtujejo lastne nasade indijske konoplje v medicinske namene. S tem bodo Slovenijo, ki je uredbo glede uporabe konoplje v medicinske namene uredila že pred tremi leti, prehiteli po levi in desni.

“Trenutno smo v fazi urejanja finančnega dela projekta celovitega dinajziranega postopa koriščenja na Hrvaškem vzgojene konoplje, ki bo najemnjena medicinski uporabi v zdravstvu. Ta projekt vključuje gojenje konoplje pri hrvaških kmetovalcih, ki imajo dovoljenje s strani Ministrstva za zdravje. Slednji bodo lahko iz rastlin ekstrahirali kanabinoide in pripravke predelali v končne oblike farmacevtskih pripravkov za individualne potrebe pacientov ali pa specifične terapevtske skupine,” so pojasnili v Gradski (mestni) lekarni.

Domač proizvod bo cenejši od uvoženega

V naslednjih šestih mesecih morajo na hrvaškem Ministrstvih za zdravje, kmetijstvo in notranje zadeve oblikovati pravilnik o načinu in merilih za domačo vzgojo konoplje v medicinske namene. Na ministrstvih so jasni, da bodo certifikate za vzgojo dovolili le pravnim osebam, ki imajo dovoljenje Agencije za zdravila in medicinske proizvode. Hrvati glede na izkušnje iz držav, kjer so konopljo v medicinske namene že legalizirali, menijo, da bodo letno za medicinske potrebe potrebovali med 200 in 500 kilogramov marihuane.

Pripravke iz konoplje je v lekarnah po Hrvaškem sicer že možno dobiti, a so dragi: snovalci nove uredbe pa obljubljajo, da bo domač proizvod v lekarnah mnogo bolj cenovno ugoden kot uvožen.

Pa v Sloveniji? 

Pred tremi leti smo spremenili uredbo o konoplji, ki je bila prenešena v II skupino mamil, po kateri je dovoljena konoplja v medicinske namene. A kot smo že večkrat zapisali, se od takrat na tem področju ni zgodilo prav nič. Nekatere politične stranke so predlagale, da bi se vzgajanje konoplje preselilo na domača tla, a iz te moke ni bilo kruha. Pravzaprav niti drobtine. Tudi slovenski zdravniki priznavajo, da indijske konoplje ne predpisujejo, saj da rastline niti ne poznajo, niti niso seznanjeni s potrebno predpisano količino ali za katera zdravstvena stanja jo predpisati. Mar v Sloveniji resnično ne premoremo prepoznati lastnega potenciala?