Pogajanja z avstrijskimi lastniki družbe so bila zelo naporna, s sklenjenim sporazumom pa so v sindikatu Konfederacije slovenskih sindikatov zadovoljni.

Slovenska podružnica kanadsko-avstrijske družbe Magna Steyr je danes s predstavniki Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS) podpisala podjetniško kolektivno pogodbo. Kot je za STA povedal vodja sindikata Gvido Novak, so bila pogajanja z avstrijskimi lastniki družbe zelo naporna, s sklenjenim sporazumom pa so zadovoljni.

Višje plače in več dopusta

Po besedah Novaka je podpisana kolektivna pogodba za zaposlene zelo ugodna in bi lahko postala tudi standard za plače in ostale pravice delavcev v Sloveniji. Za zdaj okoli 200 zaposlenim med drugim prinaša višje plače in več dopusta ter jim tudi na splošno od 1. januarja daje veliko več kot v marsikaterem drugem slovenskem podjetju.

»Zaposleni so zelo zadovoljni z doseženim v pogajanjih,« je še dodal Novak, ob tem pa povedal, da je za sindikat zaključena tudi zgodba v zvezi s septembrsko odpustitvijo šestih delavcev, zaradi česar so napovedovali sodni spor. Kot je povedal, so vsem ponudili poravnavo v višini treh plač, pri čemer so jo trije sprejeli, dva sta se vseeno odločila za tožbo, eden pa je od spora odstopil že prej.

Šestim odpoved delovnega razmerja

Jeseni so namreč v hoški lakirnici odpustili šest zaposlenih, delovno razmerje pa so jim odpovedali zaradi tehnoloških, procesnih in organizacijskih razlogov v luči varčevalnega programa zaradi upada naročil. Takrat so sicer v multinacionalki zatrdili, da so hkrati zaposlili šest novih ljudi, vendar pa v režiji in ne v proizvodnji.

Magna mora sicer po pogodbi z državo za prvo fazo naložbe v lakirnico, ki je stala 150 milijonov evrov, zaposliti 404 ljudi do novembra 2022. Če želi počrpati nekaj več kot 18 milijonov evrov državne spodbude za investicijo pa bo morala v desetih letih, do leta 2027 zaposliti tisoč ljudi.