3°C
,

Henkel v Mariboru s skoraj 10 milijonov evrov dobička

02.09.2017 ob 15:48 02.09.2017 ob 15:55
Nemški koncern Henkel je tudi lani v obeh svojih slovenskih podružnicah beležil pozitivno poslovanje, čeprav so rezultati s preteklimi leti zaradi organizacijskih sprememb neprimerljivi.

Nemški koncern Henkel je tudi lani v obeh svojih slovenskih podružnicah beležil pozitivno poslovanje, čeprav so rezultati s preteklimi leti zaradi organizacijskih sprememb neprimerljivi. Večja od obeh, Henkel Maribor, se ukvarja le še s proizvodnjo in ne nabavlja več materiala ter ne prodaja gotovih izdelkov, temu primerne pa so tudi številke.

110 milijonov prihodka, 10 milijonov dobička ter 550 zaposlenih

Proizvodno podjetje Henkel Maribor in družba Henkel Slovenija, ki se ukvarja predvsem s prodajo zunaj koncerna Henkel v Sloveniji ter v Makedoniji, Kosovu, Črni gori in Albaniji, sta tako lani skupaj ustvarili skoraj 110 milijonov evrov prihodkov in leto končali s slabih deset milijonov evrov dobička, zaposlovali pa nekaj manj kot 550 ljudi.

Še leto prej sta pridelali dobrih 196 milijonov evrov prihodkov, ob tem pa ustvarili 30 milijonov evrov dobička, a so rezultati neprimerljivi, saj so sredi leta 2015 znotraj koncerna spremenili poslovni model mariborske družbe, ki odtlej opravlja samo storitev proizvodnje kozmetičnih izdelkov, medtem ko njihovo podjetje v Amsterdamu centralno upravlja vse potrebe in zaloge materialov.

V mariborskem Henklu so učinkovitost dvignili za kar šest odstotkov

Sicer pa je Henkel Maribor, ki ga vodi Rolf Müller Grünow, lani obseg proizvodnje povečal za 2,5 odstotka, leto pa sklenil s 36,7 milijona evrov prihodkov in 2,4 milijona evrov čistega dobička. Kot je Grünow zapisal v letnem poročilu, so se lani znašli v zahtevnem poslovnem okolju, saj se je rast na ključnih trgih upočasnila, vseeno pa je bila proizvedena količina višja kot leto prej, a nekoliko nižja od načrtovane.

So pa v mariborskem podjetju za šest odstotkov dvignili učinkovitost proizvodnje ter dodatno izboljšali že obstoječo visoka raven kakovosti in proizvodnih storitev. Ker tržno okolje na zrelih trgih v Evropi še naprej ostaja polno izzivov, po njegovih besedah povečana aktivnost ostaja ključni vidik poslovanja.

Tudi prodajno podjetje Henkel Slovenija poslovalo uspešno, dobiček letos podvojili

Prodajno podjetje Henkel Slovenija, ki ga vodi Željko Smodlaka, pa je lani povečalo prihodke iz predlanskih 69 na dobrih 73 milijonov evrov, čisti dobiček pa celo podvojilo na 7,5 milijona evrov.

Kot v letnem poročilu pojasnjuje Smodlaka, je bilo leto 2016 uspešno. Na slovenskem trgu so ustvarili dobrih 32 milijonov evrov prihodkov od prodaje, prodaja distributerjem v Makedoniji, Kosovu, Albaniji in Črni gori pa je dosegla nekaj manj kot deset milijonov evrov in je bila nekoliko nižja od leta prej. V povezana podjetja na Hrvaškem, Bosni, Srbiji, Bolgariji in Romuniji so prodali za 31 milijonov evrov blaga.

 

Morda vas zanima tudi?

Top tedna

FOTO: Srbska različica McDonaldsa v centru Maribora odprla novo restavracijo

Konec tedna je v Mariboru svoja vrata odprla nova restavracija s hitro prehrano, Burger Plus.

Zapustil nas je znan mariborski frizer

Maribor pretresla smrt znanega mariborskega podjetnika.

V 49. letu starosti je umrl igralec Jernej Šugman

Letošnji december prinaša resnično šokantne in tragične zgodbe. Iz Drame Ljubljana so sporočil...

Najbolj brano

S prevozi želel v Ljubljano, na železniški pa so ga pričakali policisti

V Ljubljani ga je čakal sestanek, namesto tega je imel opraviti s policisti.

FOTO in VIDEO: Ribičijo je zajel požar, več gasilcev na delu

V poznih večernih urah so ognjeni zublji zajeli Ribičijo.

FOTO: To je ostalo od znanega mariborskega lokala

Po dosedanjih informacijah je škode za okoli pol milijona evrov.

Zadnje novice

ANKETA: To so finalisti v izboru za junaka mesta Maribor

V uredništvu osrednjega mariborskega spletnega medija smo se odločili, da bomo mesec december posv...

VIDEO: Tako izgleda Ilka kot risana junakinja

Mariborčanka Ilka Štuhec je posodila svoj glas animirani super junakinji v televizijskem oglasu.

FOTO: Ta prometna nesreča zaprla cesto, voznica hudo poškodovana

Kot smo že poročali se je dopoldne zgodila prometna nesreča.