Nekdanji predsednik uprave Nove KBM Aleš Hauc je pravnomočno obsojen na šestmesečno pogojno zaporno kazen. Hauc je z javnim navajanjem laži trikrat žaljivo obdolžil nekdanjo bančno pooblaščenko za preprečevanje pranja denarja Vesno Rožanc, poroča Dnevnik.

Hauc je podvomil v navedbe Rožančeve v medijih in ji tudi očital neopravljanje svojih nalog in da ni naredila ničesar, da bi sistem preprečevanja pranja denarja v Novi KBM postal boljši in transparentnejši. Po njegovih besedah je bila namesto svojega dela »bolj vztrajna pri zahtevah po še višji plači«.

Očitanje kaznivih dejanj

Rožančeva je konec leta 2017 vložila zasebno tožbo proti Haucu, v kateri mu je očitala več kaznivih dejanj žaljive odbolžitve. Na prvostopenjskem sodišču so ji pritrdili, vendar nato sodbo razveljavili. Okrožno sodišče je postopek ponovilo ter znova obsodilo Hauca, ki je dejal da sodbe ne bo izpodbijal na vrhovnem sodišču.

Pranje denarja v Novi KBM

Sama tožba je bila del širše zgodbe o domnevnem pranju denarja v Novi KBM v času, ko jo je vodil Hauc. Slednji je banko vodil od marca 2012 do februarja 2015. Inšpektorji Banke Slovenije so leta 2014 ugotovili, da sistem v Novi KBM ne ustreza zakonskim standardom in da obstajajo velika operativna tveganja v nadzoru nad pranjem denarja. Po poročanju Dnevnika so tako Hauca vztrajno opozarjali na visoke dvige gotovine z bančnih računov v poslovalnicah Nove KBM v Novi Gorici, ki naj bi jih dvigovali sumljivi italijanski državljani

O Novi KBM poročali tudi v Italiji

Leta 2017 je italijanski finančni časnik Il Sole 24 ore poročal, da je Rožančeva pripravila poročilo, v katerem naj bi analizirala sumljive bančne operacije, ki so se zgodile med oktobrom in marcem 2014. Prav tako je tudi pripravila smernice, kako delovati v skladu z zakonom, a vodstvo ni sledilo njenim nasvetom ter jo odslovilo s položaja.

STA