Po začasni ustavitvi montaže novega papirnega stroja, skupina SHP nadaljuje z izvajanjem velikega investicijskega projekta namestitve najsodobnejše tehnologije izdelave papirja v svoji tovarni Paloma v Sladkem Vrhu.

Z demontažo enega od obstoječih papirnih strojev bodo naredili nov korak k novemu tehnološko najsodobnejšemu papirnemu stroju. Ta bo ob modernizaciji proizvodnje pomembno prispeval k večji učinkovitosti dela in trajnostnemu poslovanju družbe, hkrati pa gre za največjo naložbo v slovensko papirniško industrijo v zadnjih 40 letih, so sporočili iz Palome.

Zahteven transportni podvig

Po logistično izjemno zahtevnem transportu sestavnih delov novega papirnega stroja iz Italije v Sladki Vrh v začetku marca so morali v Palomi zaradi pandemije covida-19 montažo novega stroja začasno preložiti. Ta zavestna in skrbna odločitev je bila eden od ključnih ukrepov za zagotavljanje zdravja in varnosti zaposlenih. Z zaustavitvijo in demontažo starega papirnega stroja, ki je bil v uporabi od leta 1977, sedaj skupina SHP stopa ključni korak naprej k zagonu novega stroja z znatno večjo zmogljivostjo, ki je načrtovan za oktober 2020.

Predsednik uprave Palome Jaroslav Fic je ob tem izpostavil: »V Palomi smo veseli, da lahko nadaljujemo z montažo novega papirnega stroja, ki bo zaradi višje hitrosti in večje širine matičnih zvitkov povečal naše proizvodne kapacitete na 90.000 ton letno. Poleg tega bomo izboljšali kakovost papirja in končnih izdelkov ter zmanjšali operativna tveganja. Tako smo v Palomi ne glede na preložen časovni načrt montaže še vedno trdno zavezani, da projekt posodobitve uspešno zaključimo.«

Pozitivni učinki za zaposlene

Tehnični direktor skupine SHP in član uprave Palome Stevan Lomić je dodal: »Čeprav je novi koronavirus spremenil prvotno zastavljen časovni okvir del, sedaj s polno paro nadaljujemo z montažo novega papirnega stroja. Ta bo ob pozitivnih učinkih za zaposlene in okolje bistveno prispeval k optimizaciji proizvodnega portfelja znotraj skupine SHP in k boljši celoviti učinkovitosti opreme. S to investicijo bo Paloma postala kompetenčni center skupine SHP za visokokakovostne izdelke higienskega papirja in vodilni proizvajalec v regiji Jugovzhodne Evrope in širše.«

Paloma s posodobitvijo povečuje hitrost proizvodnje

Naložba v tehnično posodobitev Palome poleg novega najsodobnejšega papirnega stroja s hitrostjo proizvodnje do 2.000 metrov na minuto vključuje še sodobni previjalec papirja in novo avtomatično skladišče za matične zvitke. Tako se bosta povečali ne le količina in hitrost proizvodnje, ampak bo zaradi spremembe papirja izboljšana tudi kakovost izdelkov za potrošnike in kupce Palome. Investicija prinaša še številne pozitivne učinke za varnost pri delu in okolje; med slednjimi so izboljšana energetska učinkovitost, manj proizvedenih odpadkov in učinkovitejša logistika.