Hišne polnilne postaje lahko namestimo praktično kamorkoli, treba je zagotoviti le vir električne energije.

Električna mobilnost, ki je bila še pred leti za mnoge prava neznanka, se nezadržno uveljavlja tudi na slovenskih cestah. Električne hišne polnilne postaje pa predstavljajo celovito rešitev polnjenja e – vozil na domu, polnilno postajo pa odlikuje eleganten videz, hitro polnjenje, enostavnost, varnost in modularna zasnova, kar nam omogoča zanesljivo delovanje v vseh vremenskih pogojih in enostavno namestitev. Polnjenje avtomobila v domači polnilnici je tudi udobno, varno in enostavno.

Zanimanje za to področje narašča

To potrjujejo tudi v družbi Energija Plus, saj je e-mobilnost tudi v Sloveniji v zadnjem času v velikem zamahu (trenutno je v državi registriranih okoli 1500 električnih vozil in hibridov). »Pri tem mislimo predvsem na pridobivanje informacij o nakupu in postavitvi polnilnih postaj. Dejstvo je, da se električni avtomobili morajo nekje napolniti, to pa je zagotovo najenostavneje na hišni polnilni postaji,« so pojasnili.

Za postavitev niso potrebna soglasja

Upoštevajoč porast električnih avtomobilov in ozaveščenosti ljudi do okolja, na Energiji Plus razlagajo, da bo zanimanje za polnilne postaje v prihajajočih letih prav gotovo v še večjem porastu. »Tudi zaradi vedno večje težnje po učinkoviti rabi energije in prehodu v nizkoogljično družbo, subvencij s strani države za nakup električnih vozil ter dejstva, da imajo sodobni električni avtomobili doseg že okoli 400 kilometrov,« so razložili in o postavitvi dodali, da je lahko polnilna postaja postavljena na zunanjem privatnem zemljišču ali v objektu (garaži): »Za postavitev ne potrebujete nobenih soglasij, saj se postaja priključi direktno na obstoječe hišno omrežje (pogoj je seveda ustrezna napeljava). Montaža pa se ponavadi izvede na steno.«

Varovanje pred preobremenitvijo hišne inštalacije

Prednosti hišne polnilne postaje je veliko. »Ena bistvenih je prav gotovo hitrost polnjenja, saj je preko polnilne postaje v primerjavi z navadno vtičnico neprimerno hitrejše. Pri navadni vtičnici je polnjenje mogoče z maksimalno močjo 2,3 kW, pri hišni polnilni postaji pa tudi do 22 kW. Ne smemo pozabiti še na dejstvo, da hišna polnilna postaja varuje pred preobremenitvijo hišne inštalacije,« so sporočili. Glede naprave s takšnimi funkcionalnostmi omenjajo možnost prednastavitve časa polnjenja (izberete ugodnejšo tarifo), polnjenje vseh tipov električnih vozil, upravljanje z močjo polnjenja glede na razpoložljivo moč, upravljanje preko mobilne aplikacije in podobno.

Odporne so na vremenske razmere

Obstaja pa tudi tveganje pri polnjenju na navadno vtičnico, saj polnjenje na navadno vtičnico lahko predstavlja veliko nevarnost. »Navadna vtičnica nima varovalnega elementa (FID stikalo), ki ščiti tako električni avtomobil kot hišo pred morebitno okvaro na samem kablu ali na spoju s vtičnico. Pride lahko do samovžiga oziroma požara,« so zapisali. V ponudbi Energije plus še poudarjajo, da njihove polnilne postaje omogočajo prihranek pri času polnjenja (neprimerno hitrejše polnjenje v primerjavi z navadno vtičnico) ter varnost polnjenja. Tudi čas polnjenja je moč nastaviti po želji, poleg tega pa omogočajo še dinamično polnjenje, saj se lahko polnijo z največjo razpoložljivo močjo in ščitijo pred preobremenitvijo varovalke. Odporne so na vremenske razmere, polnilna postaja avto prepozna preko Bluetootha. Kupcem nudijo 24 mesečno garancijo, Energija plus pa tudi možnost plačila na obroke.