Kljub manjšim prilivom od dohodnine se pričakuje največ prihodkov doslej, rekordna bo tudi poraba.

Državni zbor bo danes glasoval o proračunskih dokumentih za prihodnji dve leti, ko se kljub manjšim prilivom od dohodnine pričakuje največ prihodkov doslej, rekordna bo tudi poraba. Čeprav vodi manjšinsko vlado, premier Matjan Šarec verjame, da bodo dobili zadostno število glasov, zato na njihov sprejem tudi ne namerava vezati zaupnice.

Opozicija: Primeren čas za reforme

Poslanci so razpravo o predlogu proračunov začeli v torek, ko je finančni minister Andrej Bertoncelj povedal, da ohranjata visoko raven socialne varnosti, med drugim se lahko pohvalita tudi z razvojno komponento. Izpostavil je proračunski presežek, ki bo omogočil opazno zmanjšanje dolga, ter dejal, da gre za enega najboljših proračunov med evrskimi državami.

V opoziciji teh odlik v obravnavanih dokumentih ne vidijo. Kot so opozarjali v razpravi, bi bil zdaj primeren čas za reforme, teh pa vlada ni predvidela. Svoje glasove so kljub temu obljubili v SNS. V koalicijskih strankah so z načrti vlade zadovoljni, bi pa v nekaterih omilili fiskalno pravilo, da bi bilo več denarja za investicije.

Po vetu državnega sveta poslanci znova o treh zakonih

Pred glasovanjem o proračunih ima DZ danes na dnevnem redu še predlog novele zakona o davku na dodano vrednost, ki predvideva znižanje obdavčitve knjig in drugih publikacij s sedanjih 9,5 na pet odstotkov. Po vetu državnega sveta pa bodo poslanci znova odločali o treh zakonih.

Medtem ko sta zakon o postopku sodnega in izvensodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank ter novela zakona za uravnoteženje javnih financ tudi v drugo dobila zeleno luč pristojnih delovnih teles, pa slabše kaže noveli zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki bi ukinila dodatek za delovno aktivnost. Ta namreč na pristojnem odboru DZ ni dobila zadostne podpore, nakar je ministrstvo za delo napovedalo, da potrebnih 46 glasov podpore ne bo več iskalo.