Dars je objavil razpis, s katerim išče ponudnika za vzpostavitev in delovanje sistema elektronske vinjete. Sistem e-vinjet bo po besedah ministra Vrtovca predvidoma deloval tako, da bodo kamere snemale tablice, Darsovi nadzorni mehanizmi pa bodo bdeli nad tem, kdo je vinjeto plačal in kdo ne.

Dars je objavil razpis, s katerim išče ponudnika za vzpostavitev in delovanje sistema elektronske vinjete. Rok za oddajo ponudbe je 4. november, e-vinjete pa naj bi bile po napovedih ministra Jerneja Vrtovca uvedene 1. decembra 2021.

Sistem elektronske vinjete sestavljajo centralni sistem in dva glavna podsistema – prodajni sistem elektronske vinjete ter nadzorni sistem elektronske vinjete z opremo za izvajanje cestninskega nadzora, izhaja iz razpisne dokumentacije.

Rok za sprejemanje ponudnikovih vprašanj je 5. oktober, ponudbe pa bodo odpirali 4. novembra. E-vinjete naj bi bile po napovedih ministra Jerneja Vrtovca uvedene 1. decembra 2021. 

Izvajalec bo moral v obdobju vzpostavitve sistema elektronske vinjete med drugim razviti model poslovnega procesa, specifikacije sistema in vzpostaviti infrastrukturo nadzora, v obdobju delovanja sistema pa med drugim spremljati njegovo delovanje, vzdrževati in tehnično upravljati sistem ter zagotavljati nadzorno opremo.

Kamere bodo snemale tablice

Vlada je sicer predlog novele zakona o cestninjenju, ki prinaša pravne pogoje za uvedbo elektronskih vinjet, potrdila 20. avgusta. Kot je tedaj dejal minister Vrtovec, bo po njegovem mnenju sistem veliko bolj pravičen od sedanjega. Sistem bo po njegovih besedah predvidoma deloval tako, da bodo kamere snemale tablice, Darsovi nadzorni mehanizmi pa bodo bdeli nad tem, kdo je vinjeto plačal in kdo ne.

Sistem bo po besedah ministra Vrtovca predvidoma deloval tako, da bodo kamere snemale tablice, Darsovi nadzorni mehanizmi pa bodo bdeli nad tem, kdo je vinjeto plačal in kdo ne.

Po Vrtovčevih zagotovilih bodo ostale vse dosedanje kategorije vinjet, torej letna, polletna in tedenska za tri različne kategorije vozil nosilnosti do 3,5 tone.

Sistem vinjet za osebna vozila je v Sloveniji v veljavi od leta 2008. Tovorna vozila in avtobusi z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone imajo medtem od aprila 2018 svoj sistem elektronskega cestninjenja DarsGo.