Veterinarska direkcija avstrijske Štajerske pravi, da so imele zaklane živali razna vnetja in mirijo: »da če tako meso ustrezno termično obdelamo, uničimo bakterije, potem se (ob zaužitju) ne bi nič zgodilo«.

Pet dni po izbruhu afere dobavitelji je vse več nejasnosti, pa tudi potrošniki so še brez konkretnih odgovorov. Avstrijska policija še preiskuje, ali so mesni ostanki sploh pristali v prehranski verigi, medtem ko je vodja veterinarske direkcije avstrijske Štajerske neuradno povedal, da je na trgu pristalo meso bolnih živali. Avstrijci pa uradno po poročanju portala 24ur niso in zaradi slabe reklame, kot kaže, tudi ne bodo izdali, kaj je bil pri posamezni živali razlog za izločitev mesa.

Na udaru je tudi njihov posel

Na seznamu, ki ga vodi Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), že 11 ponudnikov. Število slovenskih dobaviteljev, posledično pa tudi velikih trgovcev, ki te dni mesne izdelke preventivno umikajo s polic, se med tem naglo povečuje in je na udaru njihov posel, severni sosedi pa končnih odgovorov ne dajo. »Ni nobenih dokazov, da bi te živali končale v prehranski verigi, umik se izvaja zaradi preventive,« je razlagal generalni direktor Uprave za varno hrano Janez Posedi. In dodal: “Šest tednov je tisto obdobje, za katero se ocenjuje, da je potrebno vse klavne polovice in meso umakniti s trga.« Skupno gre za 8000 živali, ki so v tem času v klavnici končale pod noži, od teh je 18 spornih (meso 17 prašičev in ene krave), še poročajo na 24ur.

Odločili so se za previdnosti ukrep

Ker avstrijske oblasti nimajo dokazil, da je to meso končalo v prehranski verigi in ker ne morejo ugotoviti, kje so ti trupi oz. meso spornih živali, so se odločili za previdnosti ukrep. Meso, ki je prišlo v Slovenijo in ki je imelo žige, je po zagotovilih Avstrijcev nesporno, je navedel in dodal, da se še ugotavlja, v kakšnih oblikah je meso iz omenjene klavnice prišlo v državo. »Ocenjujemo, da nekega večjega tveganja za ljudi ni. Pri tem se opiramo na mnenje avstrijskih organov, ki so posredovali takšno informacijo,« je dejal.

Zakol bolnih živali v EU ni dovoljen

Prvi mož uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je ob tem pojasnil, da zakol bolnih živali v EU ni dovoljen, veterinar pa da mora biti pri zakolu prisoten. »Veterinarsko sanitarni pregled poteka tako, da se živali pred zakolom pregleda, veterinar je iz različnih razlogov prisotne tudi ob zakolu, potem pa imamo predpise, kaj je treba na klavni liniji pri določeni vrsti živali obvezno pregledati … Če se karkoli ugotovi, npr. abscesi, spremembe na sklepih, spremembe na notranjih organih, ki jih pri kliničnem pregledu ne moreš ugotoviti, se to pač izloči,« je dejal. Po njegovih pojasnilih je to odvisno od stopnje prisotnosti nekih sprememb, lahko se izločijo posamezni kosi živali ali cele živali. Posedi je tudi govoril z direktorjem avstrijske pristojne oblasti za deželo Štajersko Petrom Wagnerjem, ki mu je pojasnil, da so bile v obratu vse živali pregledane in primerne za zakol. Podatka, kaj je bil pri posamezni živali razlog za izločitev mesa, nima, kolikor je razumel avstrijskega kolega, ga tudi ne bodo posredovali.

Lastnik oz. odgovorna oseba sporne avstrijske klavnice v Lipnici je sicer v priporu, z vprašanjem, kje je končalo sporno mesto, namenjeno v kafilerijo, pa se ukvarja tudi policija. Možnosti je več, klavniške odpadke bi lahko odložili na krmišča za divje živali, možna je predelava za hrano za živali, vendar vse to lastnik zanika, je še pojasnil Posedi.

Ponudniki, ki so se odločili za umik mesa in izdelkov

V Sloveniji se je za umik mesa in izdelkov odločilo enajst ponudnikov, podjetja Spirala, Vigros, Engrotuš, Domače mesnine, Pohorske mesnine, Peloz in TMI Košaki, Mesarija Mlinarič, Kmetija Janežič ter samostojna podjetnika mesarja Janko Sirc in Marko Žerak.

V družbi TMI Košaki so odpoklicali osem različnih mesnih izdelkov – salame, klobase in zaseke. Odpoklicali so gozdarsko salamo, zaseko 125 g in 400 g, govejo klobaso, francosko debelo, francosko 400 g, francosko v kolobarju, navadno klobaso in šunkarico. Podjetje kupce prosi, da kupljeno vrnejo na mesto nakupa, kjer jim bodo povrnili kupnino in postregli z dodatnimi informacijami, kupci pa se lahko obrnejo tudi na proizvajalca. Direktor družbe Košaki TMI Marko Žerak jim je med drugim dejal, da so se za odpoklic mesnih izdelkov odločili preventivno, s ciljem zagotavljanja maksimalne varnosti za potrošnike. Od lipniške klavnice pa so kupovali le prvovrstne surovine in tudi Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je stopnjo tveganja označila za nizko.

V Košakih še opozarjajo, da je, kljub strogemu notranjemu nadzoru kakovosti in tradicionalno dobremu sodelovanju z UVHVVR, tokrat zatajil nadzor na avstrijski strani, in dodajajo, da še zmeraj pričakujejo več informacij, kaj je v lipniški klavnici konkretno šlo narobe in kam konkretno so bili prodani sporni kosi. Ko bo na voljo več informacij, bodo Košaki TMI z njimi seznanili partnerje, trgovce in potrošnike.

Z UVHVVR so sporočili, da so določene mesne proizvode iz prodaje umaknili še v štirih podjetjih. V Peloz d. o. o. so odpoklicali prekajena rebra in hrenovke, v Mesariji Mlinarič d.o.o. ocvirke v masti v 450 gramskem lončku, v Vigros d.o.o. svinjsko pleče, v Tušu pa debelo francosko klobaso, francosko klobaso, tirolsko klobaso Vsak dan in ljubljansko klobaso Vsak dan. Zaradi suma oporečnosti ene od surovin v izdelku pa so nekaj mesnih izdelkov proizvajalcev Mesarije Mlinarič in Josef Reiner GmbH & Co iz preventivnih razlogov odpoklicali tudi v podjetju Lidl.  Izdelki, ki so predmet odpoklica, so Naše nam paše Domači ocvirki v masti, 450 gramov z lot številkami 191107, 191135, 191199 in 191250, Grillmeister Klobasa za pečenje, 360 gramov z rokom uporabe do 2. 11. 2019 in lot številko 93855 ter Grillmeister Klobasa za pečenje s sirom, 340 gramov, z rokom uporabe do 2. 11. 2019 in lot številko 93855.