Kako to, da je mag. Hinko Šulinc, Bratuškovi neposredno podrejen direktor Direktorata za energijo, hkrati pripravljal nov statut SODA, potem pa bil imenovan v nadzorni svet SODO? V Komisiji za preprečevanje korupcije bodo zagnali t. i. predhodni preizkus

Včeraj smo poročali, da so novinarji Planeta razkrili, da se je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek osebno vmešala v odprt razpis za direktorja družbe SODO, ker je želela na njegovo mesto postaviti svojega človeka. SODO izvaja gospodarsko javno službo distribucijskega operaterja električne energije na ozemlju Republike Slovenije, njihov sedež je v Mariboru.

Bratuškova je danes sklicala novinarsko konferenco, v kateri je želela podati pojasnila zoper napadih nanjo. Zaradi konference je odpovedala današnji obisk gradbišča podvoza na Ljubljanski in gradnje železniške postaje.

Ministrica se je branila s protinapadom na “fante iz energetskega lobija”

“Bolj kot mi boste metali polena pod noge, bolj bom grizla in bolj bom sekala lovke,” je Bratuškova dejala na današnji novinarski konferenci, o kateri je spregovorila o očitkih o njenem domnevnem koruptivnem ravnanju. “Kot ministrica sem prevzela odgovornost za dve področji, in sicer promet in energetiko. Očitno so lobiji na teh področjih najmočnejši,” še razlaga. Kdo so fantje iz energetskega lobija, ni želela izdati, je pa dejala, da ne bo dovolila ponovitve fiaska s Teš 6.

Bratuškova želi vzpostaviti nadzor nad podjetji, ki spadajo direktno pod ministrstvo za infrastrukturo. Verjame, da bi lobiji radi še naprej delali mimo ministra, ampak tega ne bo dovolila, pravi. Podjetje SODO je sistemski operater, ki opravlja javno službo in upravlja z javnim, davkoplačevalskim denarjem.

Ministrici Bratuškovi smo že dopoldan poslali naslednja vprašanja, na katera še nismo dobili odgovorov, s katerimi bi predvsem razsvetlili vlogo njen neposredno podrejenega direktorja Agencije za energijo, ki je pripravljal novi statut SODO in hkrati bil včeraj imenovan v nadzorni odbor, ki bo odločal o novem direktorju.

Kakšno je vaše mnenje v zvezi s tem, da ste kot ministrica za infrastrukturo predlagali spremembo statuta med dopustom premiera, ko ste ga osebno nadomeščali na korespondenčni seji vlade, ko je bila večina ministrov na dopustu?
Kako ste predsednika vlade seznanili z gradivom za spremembo statuta SODO?
Kakšno je vaše stališče, da je gradivo za predlagano spremembo statuta SODO na vladi pripravljal prav direktor Direktorata za energijo mag. Hinko  Šulinc, ki je bil včeraj imenovan v nadzorni svet SODO?

Šarec skop s komentarji

Kot je novinarjem ob robu obiska na Kemijskem inštitutu dejal premier Šarec, zadevo težko komentira. Več bo lahko povedal, ko se seznani z informacijami. Z Bratuškovo sta danes o tej zadevi “na hitro rekla nekaj besed”, pri čemer meni, da mu je povedala isto kot na novinarski konferenci.

Zanikal pa je očitke, da ravnanje, ki se očita Bratuškovi, postaja kadrovska praksa vlade. Na vprašanje, ali gre za sporno kadrovanje, ob tem ni želel odgovoriti, saj da nima vseh podatkov.

Na vprašanje, ali Bratuškova še uživa njegovo zaupanje, ni podal neposrednega odgovora. “Dokler vse kaže, da se dela, kot je treba, ima vsak mojo podporo. Če pa se izkaže, da je kaj narobe, takrat seveda podporo izgubi,” je dejal.

Spremembo predlagala še pri dveh podjetjih

Ta akt o ustanovitvi je bil vsaj teden dni objavljen na spletni strani vlade. Kot pravi bo to naredila še z dvema aktoma. Kadar so počitnice, sicer ni odborov vlad, ki bi to obravnavale. “Jaz se čutim odgovorno za to, da bom v energetiki naredila red”.

Pri dveh podjetjih v pristojnosti ministrstva je že tudi predlagala spremembo akta o ustanovitvi. Omenila je nedopusten poseg direktorja Elesa, ki jo je s pismom pozval, koga naj imenuje za člana nadzornega sveta. Nadzorniki so zato, da nadzirajo vodstvo, ne pa da zlizano delujejo korporativno. “Te lovke režemo in vidim, da že boli. Stopili smo na prste in zaprli so pipce in to boli,” je povedala ministrica.

Bratuškova je še povedala, da so na ministrstvu dobili anonimko, ki meče madež na direktorja družbe SODO. Vsebino anonimke še raziskujejo. Pričakuje še odgovor Nadzornega sveta družbe glede anonimk.

V Komisiji za preprečevanje korupcije bodo zagnali t. i. predhodni preizkus

S Komisije za preprečevanje korupcije so za Maribor24 medtem pojasnili, da bodo zagnali t. i. predhodni preizkus. V slednjem komisija preveri, ali obstaja sum kršitev iz pristojnosti komisije in se na podlagi tega odloči o morebitni uvedbi postopka.

Spomnimo

Družba je neodvisen koncesionar s sedežem v Mariboru, ki upravlja električno omrežje in je še edina državna služba s sedežem v Mariboru. Razpis za direktorja so objavili 2. avgusta 2019, doslej ga je samostojno imenoval nadzorni svet. Le nekaj dni pozneje, 14. avgusta, je Bratuškova, med vladnimi počitnicami, ko premiera Šarca torej ni bilo, sredi odprtega razpisa na dopisni seji predlagala menjavo statuta. Po spremembi bi naj nadzorniki direktorja razglasili le še s soglasjem ministra oziroma vlade.

Potem ko je vlada njen predlog sprejela, se je le dva dni pozneje na razpis prijavil protikandidat. Kot ugotavljajo na Planetu, časovnica očitno kaže, da je ministrica s tem želela odstraniti trenutnega direktorja Matjaža Voduška, ki prihaja iz Ruš, in na SODO postaviti svojega kandidata.