Spremenjeni kazenski zakonik v Srbiji od jutri za umor otroka predvideva dosmrtno ječo. Zelo visoke kazni tudi za preprodajalce drog mladoletnikom in nasilje v družini.

Na pobudo Fondacije “Tijana Jurić”  so dosedanje kazni za umor otroka v Srbiji spremenjene ali uvedene nove, ki v nekaterih primerih predvidevajo tudi dosmrtno ječo.

Srbski notranji minister Nebojša Stefanović  je bo tem dejal, da bodo vsi monstrumi, ki umorijo otroka ali povzročijo drugo podobno težko kaznivo dejanje, dobili odgovarjajočo kazen, s čemer želijo preprečiti, da bi se take vrste težkih kaznivih dejanj ponavljala.

Predlog za spremembo kazenskega zakonika s strani očeta umorjene deklice je podprlo 158 tisoč ljudi

Spomnimo, da so spremembo kazenskega zakonika sprejeli pred pol leta, do katerega je pripeljal monstruozni umor komaj 15-letne Tijane Jurič, ki jo je leta 2014 v Somborju ugrabil, posilil, zadavil, naposled pa še zakopal 34-letni mesar. Tako po novem “Tijaninem zakonu”, do katerega je prišlo zaradi zbiranja podpisov s strani iniciative “Fondacija ‘Tijana Jurić’, je od jutri predvidena doživljenjska zaporna kazen za posiljevalce in morilce otrok, nosečnic in nemočnih oseb, brez možnosti pritožbe oziroma skrajšanja kazni. Predlog sprememb o novem zakonu je podprlo 158 tisoč ljudi po vsej Srbiji.

Iniciator za spremembo zakonika je bil prav oče umorjenega dekleta, Igor Jurič, ki se je pet let boril za spremembo zakona. Njegovo hčer so sicer našli pozneje, ko je morilec priznal svoje dejanje.

“Trije udarci” proti preprodajalcem drog, visoke kazni za spolno nasilje

Drugi del zakona se nanaša na predlog, ki ga je dalo notranje ministrstvo »Trije udarci«, ki bo omogočil, da t.i. »narkodileri« ne bodo mogli več računati za pogojne ali blage kazni, ampak na dolge zaporne kazni.

Zakon bo posebej kaznoval povratnike, v kolikor bo dejanje ponovil tretjič, bo kazen minimalno polovična od največje maksimalne.

Srbski notranji minister je še dejal da ne bo več blagih kazni, niti pogojnih izpustov za spolno nasilje nad otroci. Izrečene bodo visoke kazni za umor po nasilju v družini, ki se je do sedaj obravnavalo kot lažje kaznivo dejanje. Z novim zakonom bo to od sedaj obravnavano kot težek umor.

15 let zapora za angažiranje mladoletnikov za preprodajo drog

Kar se tiče preprodajalcev drog je predvidena kazen od 3 do 12 let za vse, ki bodo poskusili prodajati drogo mladoletnikom, še posebej, če bodo to počeli v bližini šol.

V kolikor bodo angažirali mladoletnike za preprodajo drog jim preti kazen 15 let zapora.