Moški si je v soboto na umetniškem sejmu v Miamiju privoščil drag prigrizek.

Moški je v soboto pojedel banano, ki je bila z lepilnim trakom pritrjena na steno galerije. Banana je bila v resnici umetniško delo italijanskega umetnika Maurizia Cattelana, ki je umetnino pod naslovom Komik prodal za 120.000 dolarjev (108.500 evrov).

Banana je bila razstavljena na sejmu Art Basel

Banana je bila kot del instalacije razstavljena v mednarodni galeriji Perrotin v okviru največjega sejma umetnin Art Basel v ameriškem Miamiju. Italijanski umetnik jo je v petek prodal nekemu francoskemu zbiralcu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Objavil se je tudi na družbenih omrežjih

Drago umetnino si je privoščil umetniški aktivist David Datuna, ki jo je odlepil z zidu, olupil in pred očmi zbeganih obiskovalcev mirno pojedel, kot je razvidno tudi iz videoposnetka, objavljenega na njegovem profilu na Instagramu.


Datuna, ki sebe označuje kot v Gruziji rojenega v New Yorku živečega ameriškega umetnika, je svoj performans Lačni umetnik opisal z besedami: “Ljubim umetnost Maurizia Cattelana, in resnično ljubim to instalacijo. Je zelo okusna.”

“Ni uničil umetnine. Banana je ideja,” je za časnik Miami Herald kasneje pojasnil predstavnik za stike pri galeriji Perrotin, Lucien Terras. Kupec je namreč z nakupom umetnine prejel le certifikat o avtentičnosti in pridobil pravico do ideje, kar pomeni, da je banano mogoče zamenjati.

Pri galeriji so originalno banano, ki je končala v želodcu Datune, hitro nadomestili z novo, še navaja dpa.