V reškem pristanišču bodo preuredili znamenito ladjo v kulturni prostor za potrebe prihajajoče Evropske kulturne prestolnice.

Po poročanju medijskega portala Rijeka Danas, je 5. decembra zjutraj v Kraljevici pozornost javnosti zbudila vleka ladje Galeb, ki je v času SFRJ služila kot predsedniška ladja jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita. Galeb bi naj bil ves dan v ladjedelnici, kjer bodo dela za preusmeritev v muzej trajala približno eno leto.

Prizorišče bodoče Evropske prestolnice kulture

V okviru projekta Evropska prestolnica kulture bo Galeb po končani obnovi služil kulturni funkciji, poleg stalne muzejske razstave, pa bodo na ogled še prostori za razstave, kinodvorane, ter številne ustvarjalne delavnice. Del ladje bo še služil komercialnim namenom z gostinskimi objekti in trgovinami s spominki.

Navdušen reški župan Vojko Obersnel je ob podpisu pogodbe dejal:

Prepričan sem, da bo Galeb največja turistična znamenitost na Reki, saj javnost in novinarji zanj kažejo ogromno zanimanja.

Muzejski del ladje

Multimedijska ter interaktivna razstava muzeja bo sestavljena iz 4 osnovnih enot:

  • zgodovina ladje RAMB III/ Galeb med 1938 in 1990,
  • vloga Josipa Broza Tita,
  • življenje na ladji
  • predstavitev ladje kot tehnološki napredek

Skladišče muzeja bo vsebovalo vso obstoječo opremo, ilustracije, slikovno in video gradivo, kopije dokumentacije o gradnji in zgodovini ladje, ter arhiv člankov, knjig in drugih besedil. Obiskovalci si bodo lahko še ogledali prenovljene stanovanjske dele, kot so Titova in Jovankina spalnica, skupni bivalni prostori, jedilnico, garderobo in druge.