Bazilika sv. Petra v Vatikanu bo po dveh mesecih zaprtja zaradi pandemije koronavirusa z današnjim dnem znova odprla svoja vrata za turiste, je potrdil Sveti sedež. Največjo katoliško cerkev na svetu, ki se razteza na 23.000 kvadratnih metrih, so pred odprtjem temeljito razkužili, papež Frančišek pa zaenkrat v njej še ne bo maševal.

Prav tako po pisanju francoske tiskovne agencije AFP papež v izogib množicam še ne bo nagovarjal vernikov na trgu sv. Petra. Bazilika, ki lahko sprejme 60.000 ljudi, je bila od 10. marca zaprta zaradi ukrepov, ki so jih uvedli v Italiji, močno prizadeti v pandemiji. Odprta je bila le posameznim vernikom za osebno molitev.

V petek je stekla čistilna akcija, med drugim so čistili marmorna tla cerkve iz 16. stoletja, ob bronastih vhodnih vratih pa so namestili razkužilnike za roke.

Tako cerkev sv. Petra kot še tri druge papeške bazilike bodo še naprej sledile priporočilom italijanskega notranjskega ministrstva, tako bodo med drugim omogočale dostop do bogoslužja v zaprtih prostorih le 200 ljudem hkrati. Pri zagotavljanju reda bo pomagala vatikanska švicarska garda in prostovoljci malteškega reda. Temperaturo bodo obiskovalcem predvidoma merili le ob večjih slovesnostih, so sporočili iz Vatikana.

Strogi zaščitni pogoji

Papež Frančišek bo sicer danes ob 100. obletnici rojstva Janeza Pavla II. obhajal zasebno sv. mašo pred grobom poljskega papeža, ki bo predvajana tudi na spletu.

Tako kot v Vatikanu se bodo tudi drugod po Italiji odprle katoliške cerkve. Ljudje se bodo lahko udeleževali maš, se krstili, poročili, mogoči bodo tudi večji cerkveni pogrebi, a vse pod strogimi ukrepi nošenja mask in zagotavljanja ustrezne varnostne razdalje, še piše AFP.

Mogočna bazilika daje Rimu s svojo kupolo značilni obris večnega mesta. Ambiciozna izgradnja bazilike je trajala za življenja nekaterih najbolj znanih renesančnih umetnikov in arhitektov. Prvi njen arhitekt Donato Bramante je umrl osem let po postavitvi temeljnega kamna.

STA