Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je znova posvarila pred prehitrim opuščanjem ukrepov, na kar je opozorila tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Več držav, med njimi Hrvaška, je napovedalo rahljanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, pri čemer jih večina omejitve glede gibanja na prostem podaljšuje v maj. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je znova posvarila pred prehitrim opuščanjem ukrepov, na kar je opozorila tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Med državami, ki rahljajo ukrepe, tudi Hrvaška

Državam, ki rahljajo ukrepe, se bo prihodnji teden pridružila tudi Hrvaška. V okviru prvega vala rahljanja bodo v ponedeljek omogočili ponoven zagon vrste podjetij, ki nimajo neposrednega stika s potrošniki. Dovoljenje za obratovanje bodo dobili tudi knjižnice, knjigarne in muzeji. Uvedli bodo tudi mestni in primestni javni promet ter hitre ladijske linije med kopnim in otoki.

Če se epidemiološko stanje medtem ne bo poslabšalo, bo lahko 4. maja znova začel delovati celoten zdravstveni sistem. Svoje delo bodo lahko znova začeli opravljati tudi ponudniki frizerskih, kozmetičnih in ostalih storitev, v katerih prihaja do neposrednega stika z uporabniki. V tretjem koraku, ki je predviden 11. maja, bo znova dovoljeno zbiranje do deset oseb ob upoštevanju varnostne razdalje. Odprli bodo vrtce in osnovne šole za nižje razrede.

Češka sodišča presodila, da je omejevanje gibanja na prostem nezakonito

Rahljanje ukrepov se bo v ponedeljek z delnim odprtjem sodišč in zemljiške knjige začelo tudi v Grčiji, kjer so večino omejitvenih ukrepov podaljšali do 4. maja.

V Severni Makedoniji pa so že danes začela veljati nekoliko omiljena pravila glede gibanja na javnih krajih. Od danes se policijska ura ob delovnikih začenja ob 19. uri namesto ob 16. in traja do 5. ure zjutraj. Ob koncih tedna po novem velja od sobote od 15. ure do ponedeljka do 5. ure. Poleg tega so podaljšali čas, ko lahko starejši od 67 let in mlajši od 18 let zapustijo stanovanja.

Tam pa je od danes obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih ter javnem potniškem prometu. To velja tudi za tržnice in odprte prostore, kjer ni mogoče ohranjati razdalje dveh metrov.

Ukrepe so omilili tudi že na Češkem, kjer je sodišče danes razsodilo, da sta omejitev gibanja na prostem in zaprtje trgovin nezakonita. Vlada ima do ponedeljka čas, da ukrepa sprejme na ustrezen način. Šele nato bosta veljala.

Na Madžarskem pa so medtem mnenja, da je za opuščanje ukrepov še prezgodaj. Omejitve gibanja, ki so namenjene zajezitvi novega koronavirusa, je tamkajšnja vlada podaljšala do 3. maja, je danes sporočila tamkajšnja vlada.

WHO in Merklova opozarjata: To je šele začetek in ne konec pandemije

Tudi regionalni direktor WHO za Evropo Hans Kluge je danes evropske države znova posvaril, naj bodo previdne pri sproščanju ukrepov. Opozoril je, da so razmere še vedno burne in tako bo še nekaj časa.

Podobno je bilo tudi današnje sporočilo nemške kanclerke Angele Merkel v nemškem bundestagu. “Ne živimo v zaključni fazi pandemije, ampak v začetni. S tem virusom bomo morali še dolgo živeti,” je povedala. Znova je bila kritična do hitrega odpravljanja ukrepov v nekaterih nemških zveznih deželah, ki je po njenem mnenju prehitro.

Trump z mešanimi občutki

Na odpiranje gospodarstva se pripravljajo tudi že v več ameriških zveznih državah. Guverner Georgie Brian Kemp namerava od petka naprej med drugim dovoliti obratovanje telovadnic, frizerskih salonov in salonov za tetoviranje.

Predsednik ZDA Donald Trump je danes izrazil nasprotovanje temu, čeprav je še prejšnji teden pozival k uporu proti guvernerjem treh zveznih držav zaradi ukrepov proti novemu koronavirusu, ki so v skladu s smernicami njegove vlade.

Papež opozarja pred socialnimi posledicami pandemije

Ukrepe so danes začeli postopno opuščati v Vietnamu, kjer se razmere v zvezi s pandemijo covida-19 umirjajo, kar velja tudi za Kitajsko in Južno Korejo.

V zvezi s pandemijo se v svetu vrstijo različna opozorila glede človekovih pravic. Pred njihovim zmanjševanjem je danes posvaril generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. Papež Frančišek pa je posvaril pred socialnimi posledicami pandemije.

V Italiji poleti začnejo s testiranjem cepiva na ljudeh

Novi koronavirus in njegovo širjenje še naprej zaposlujeta znanstvenike. V Italiji bodo poleti predvidoma začeli testirati cepivo proti covidu-19 na ljudeh. Največji izziv trenutno vidijo v množični proizvodnji cepiva. V najhuje prizadeti italijanski deželi Lombardija pa so danes zagnali raziskavo o razširjenosti novega koronavirusa.

V Španiji ugotovili, da je bil koronavirus prisoten že v sredini februarja

Španski znanstveniki so medtem ugotovili, da se je koronavirus po Španiji širil že precej pred prvimi vladnimi ukrepi, že od sredine februarja. Študija kaže, da tam ni bilo t.i. bolnika nič, temveč je virus v državo prineslo najmanj 15 ljudi, ki so prišli iz tujine. Znanstveniki so preučili skoraj 1600 genomov novega koronavirusa z vsega sveta in ugotovili, da 28 genomov, ki so jih odkrili v Španiji, izhaja iz treh glavnih družin virusa.

STA