V Avstriji so v zadnjem dnevu znova zabeležili trimestno število novih okužb z novim koronavirusom – potrdili so jih 141, od tega 84 v zvezni deželi Dunaj. Trajanje karantene tako za okužene kot njihove stike so medtem z dosedanjih 14 skrajšali na deset dni.

Skupno so doslej v Avstriji potrdili 21.837 okužb, od tega je 720 ljudi umrlo. Trenutno se v bolnišnicah zaradi covida-19 zdravi 118 bolnikov, 25 pa jih na intenzivni negi, podatke notranjega ministrstva povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Stiki okuženega testirani dvakrat

Največ okužb v zadnjem dnevu so potrdili v zvezni deželi Dunaj, in sicer kar 84. Z 19 primeri ji sledi Zgornja Avstrija, v Salzburgu so zabeležili 11 primerov, v Spodnji Avstriji pa 10. Iz drugih zveznih dežel poročajo o le nekaj primerih, na Koroškem so jih denimo potrdili tri. So pa v Avstriji skrajšali obdobje karantene tako za okužene kot njihove stike. Ta po novem traja deset in ne več 14 dni kot doslej.

Kužnost pri že pozitivnih osebah brez simptomov namreč po zadnjih ugotovitvah traja največ deset dni, inkubacijska doba pa v povprečju med pet in šest dni, največ 10,6 dneva, je avstrijsko ministrstvo za zdravje odločitev v četrtek utemeljilo za avstrijsko tiskovno agencijo. V Avstriji stike okuženega tudi obvezno dvakrat testirajo – najprej takoj po identifikaciji, nato pa še šest dni po zadnjem stiku z okuženim.

Kot dodaja APA, enaka ureditev glede trajanja karantene velja tudi v Švici, na Norveškem in v Španiji.