Inšpektorji so zaradi izliva fekalij v morje zaprli plažo na dubrovniškem Koločepu, nezadovoljstvo tudi med prebivalci otoka Ugljan.

Foto: Wikipedia

Če v Sloveniji te dni zaradi onesnaženja precej odmeva nenehno zapiranje kopališča v Žusterni, imajo na vrhuncu turistične sezone podobne težave tudi na Hrvaškem.

Fekalije odtekale po močnem deževju

Iz urada dubrovniškega župana so sporočili, pišejo na portalu 24ur, da je preiskava pokazala, da so v dubrovniškem zalivu Sumartin v morje konec julija po močnejšem deževju odtekale fekalije. »Gre za fekalni zbiralnik, proti kateremu gravitirajo vse odpadne vode iz tega dela mesta,« so dodali. Podobne prizore pa so po močnem deževju opazili tudi v Kaštelu pri Splitu.

Fekalije na obalnem območju vse leto

Čedalje večje nezadovoljstvo je med prebivalci otoka Ugljan, ki se ob črpanju greznic pritožujejo zaradi smradu. Slednji tudi trdijo, da naj bi nekateri vsebino v cisternah odlivali kar v morje. »Na obalnem območju, ki pripada psihiatrični bolnišnici Ugljan, plavajo fekalije vse leto. Namesto v zbiralniku vsebina septičnih jam konča v morju, pogosto tudi na zasebnih parcelah,« dodajajo domačini.

Tudi bolnišnična kanalizacija speljana v morje

Mladen Mavar, direktor psihiatrične bolnišnice, za Slobodno Dalmacijo pravi, da mu je znana »praksa deponiranja fekalij v morje«. »Na žalost tudi kanalizacija naše bolnišnice konča v morju. Sistem je bila zgrajen pred več kot 60. leti. Izpust je kakšnih sto metrov od obale, kjer je morje globoko, zato vsebina ne bi smela priti na površino,« je dejal Mavar.