Srbija se v nedeljo umika z rdečega seznama držav z več kot 40 okuženimi z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev in bo uvrščena na rumenega, je danes na dopisni seji sklenila vlada.

Vlada se je na današnji dopisni seji seznanila z oceno epidemiološke situacije v državah EU, schengenskega območja, Balkana in italijanskih deželah ter z oceno epidemiološke situacije v državah in opredelitev kriterija za poslabšanje epidemiološke situacije Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so po dopisni seji sporočili z vlade.

Omejitve na mejnih prehodiv ostajajo v veljavi

Ministrski zbor je presodil strokovno utemeljenost omejitev iz odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja covida-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Slovenije ter odločil, da se te omejitve še naprej uporabljajo.

Srbija ne rumen seznam, Hrvaška ostaja na rdečem

Srbijo vlada z nedeljo umika s seznama rdečih držav, za katere je ob prihodu v Slovenijo obvezna karantena. Vendar v primeru Srbije karantena še ne bo v celoti odpravljena, razširil se bo seznam izjem. Več o izjemah si lahko preberete tukaj.

Srbijo vlada z nedeljo umika s seznama držav, za katere je ob prihodu v Slovenijo obvezna karantena.

Odslej bo tako Srbija na rumenem seznamu. Hrvaška, kjer so danes potrdili 312 novih primerov okužbe s koronavirusom, ostaja na rdečem seznamu.

Na zelenem seznamu ni sprememb, so še sporočili iz vlade. Več o stanju na seznamu varnih držav si lahko preberete tukaj.