Pisateljica Stephenie Meyer je naznanila izid romana Midnight Sun, ki ponovno pove zgodbo mladinske uspešnice Somrak, a tokrat s perspektive vampirja Edwarda Cullena.

Pisateljica Stephenie Meyer je naznanila izid romana Midnight Sun, ki ponovno pove zgodbo mladinske uspešnice Somrak, a tokrat s perspektive vampirja Edwarda Cullena. Zaradi velikega zanimanja navdušencev Somraka se je spletna stran pisateljice ob oznanitvi sesula. Knjiga bo izšla 12 let zatem, ko se je njen rokopis nezakonito pojavil na internetu.

Za sesutje strani krivi “Volturi”? 

Stephenie Meyer, ena od najbolje prodajanih avtoric na svetu, je od minulega tedna na svoji spletni strani odštevala do ponedeljka, ko je navdušence obvestila o izidu knjige Midnight Sun. Dotlej neznana vsebina obvestila je požela veliko zanimanja, zato se je spletna stran ob koncu odštevanja nemudoma sesula. Po pisanju britanskega časnika The Guardian so nekateri teoretizirali, da so bili za sesutje krivi Volturi, vojska zlobnih vampirjev iz sage Somrak.

“Zelo sem navdušena, da lahko končno oznanim roman Midnight Sun, ki bo izšel 4. avgusta,” je pisateljica dejala v vnaprej posnetem videu, predvajanem na oddaji Good Morning America. “Trenutno smo v norem času in nisem bila prepričana, da je to pravi trenutek za izid te knjige, a nekateri od vas čakate že tako zelo dolgo, da se mi ni zdelo prav, da vas pustim čakati še dlje,” je rekla.

Nepozabna zgodba skozi Edwardovo perspektivo

Založba Little, Brown je sporočila, da bo v romanu pisateljica na osnovi klasičnega mita o Hadu in Persefoni ponovno osvetlila romanco najstnice Belle Swan z vampirjem Edwardom. Po njihovem zapisu je ustvarila “epski roman o globokih užitkih in usodnih posledicah nesmrtne ljubezni”.

“To nepozabno zgodbo bomo skozi Edwardovo perspektivo videli z novim ter nedvomno temačnim preobratom. Srečanje s prelepo, skrivnostno Bello je najbolj fascinanten in razburljiv dogodek v njegovem dolgem vampirskem življenju,” so spomnili pri založbi in dodali: “Ko smo seznanjeni z navdušujočimi podrobnostmi Edwardove preteklosti in kompleksnostjo njegovega notranjega mišljenja, razumemo, zakaj je to tako temeljna borba njegovega življenja. Kako si lahko dovoli zaljubiti se v Bello, ko ve, da ogroža njeno življenje?”

Njegova verzija veliko daljša od Belline

Ko se je rokopis romana leta 2008 nezakonito pojavil na internetu, je pisateljica to označila za izjemno kršitev njenih “pisateljskih in še posebej človekovih pravic”. Kot piše The Guardian, je del rokopisa bralcem nato predstavila na svoji spletni strani, a je projekt za nedoločen čas prekinila, rekoč da “če bi Midnight Sun poskusila napisati zdaj, v trenutnem duševnem stanju, bi vampir James, ki zasleduje Bello, najverjetneje zmagal in vsa družina Cullen bi pomrla, kar se ne bi preveč ujemalo z izvirno zgodbo”.

Midnight Sun je začela ustvarjati kot vajo iz pisanja. “Več kot sem napisala, bolj sem bila prepričana, da si Edward zasluži povedati svojo zgodbo,” je zapisala na svoji spletni strani. “Najprej sem nameravala vse objaviti na spletni strani, a sem si premislila iz dveh razlogov. Med njima je najpomembnejši ta, da je Edwardova verzija veliko daljša od Belline, saj pregloboko razmišlja o vsaki stvari,” je dodala.

Filmska adaptacija prinesla vrtoglavih 3,3 milijard dolarjev

Pozneje je povedala, da ne bo nikoli več pisala o svetu Somraka. Za ameriško revijo Variety je leta 2013 dejala, da bi to naredila le, če bi na svojem blogu napisala tri odstavke o tem, katere literarne osebe so umrle: “Vsak dan sem dlje od Somraka. Zame to ni vesel kraj.”

Štiridelna saga Somrak je bila prodana v več kot sto milijonih izvodov, petdelna filmska adaptacija pa je v filmske blagajne prinesla 3,3 milijarde dolarjev. Ob desetletnici sage je pisateljica izdala tudi zapis zgodbe z menjavo spolov glavnih junakov. V verziji Life and Death je mladenka Bella sedaj mladenič Beau Swan, vampir Edward pa je Edythe Cullen.

Poleg sage Somrak je Stephenie Meyer izdala še dva trilerja za odrasle bralce: Duša in Farmacevtka, še piše The Guardian.

STA