Slovenija je sprva računala na padec v turizmu v višini med 50 in 70 odstotkov. Sedaj, ko država uspešno omejuje širjenje novega koronavirusa, pa na ministrstvu upajo, da bi lahko zdrs omejili na 30 do 40 odstotkov.

Predstavniki balkanskih držav odpiranje meja za turiste večinoma pričakujejo junija. Tako pričakovanje je v današnjem spletnem pogovoru v organizaciji regijskih ameriških gospodarskih zbornic Amcham izrazil slovenski državni sekretar Simon Zajc, z njim sta se strinjala kolega iz Črne gore in Hrvaške. Grčija se medtem bolj ozira proti juliju.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Zajc je na mednarodnem virtualnem dogodku z naslovom Tuji turisti v državah – kdaj in kako, ki so ga pripravili Amchami iz Slovenije, Hrvaške, Črne gore in Grčije, pojasnil, da je Slovenija sprva računala na padec v turizmu v višini med 50 in 70 odstotkov. Sedaj, ko država uspešno omejuje širjenje novega koronavirusa, pa na ministrstvu upajo, da bi lahko zdrs omejili na 30 do 40 odstotkov.

Lansko leto je bilo za slovenski turizem rekordno. To raven bi lahko znova dosegli šele v treh do petih letih, je dejal Zajc. Med ukrepi države za pomoč panogi je med drugim izpostavil načrtovane vavčerje, ki jih bodo prejeli Slovenci za trošenje v domačih nastanitvenih obratih.

Glede odpiranja meja pa je Zajc spomnil, da je meja med Slovenijo in Hrvaško že odprta. “Pričakujemo, da bo junija odprta večina meja z državami, ki imajo covid-19 pod nadzorom,” je povedal glede naslednjih korakov. Pri tem bo nujno določiti protokole, da bodo ljudje ob odhodu od doma vedeli, da lahko na lokacijo prispejo varno in hitro.