Nemški turisti so v menjalnicah na otoku Krku in na Reki za znesek 100 evrov dobili precej manj kun, čeprav je Hrvaška vstopila v čakalnico za evro, ki ga bo dobila čez 2 leti.

Reški dnevnik Novi list poroča, da je en nemški turist v preteklih dneh ostal bil neprijetno presenečen, ko je v menjalnici na Krku želel menjati 100 evrov. Dobil je le 610 kun, čeprav je tečaj Hrvaške narodne banke 7,52 kun. Sprva je mislil, da je prišlo do pomote, nato pa ugotovil, da ima menjalnica svoje menjalne tečaje. Ta primer pa še zdaleč ni edini na Hrvaškem. Novi list poroča tudi o primeru, ko so nemškemu dečku menjali 200 evrov po tečaju 6,1 kun.

Slaba promocija za turizem

Takšne stvari so slabe za turizem, kajti zgodba o slabih menjalnih tečajih se bo vsekakor razširila med ne samo nemškimi, temveč tudi drugimi turisti. Ogoljufani nemški turist je dejal, da bodo Nemci take stvari povedali svojih znanzem, verjetno pa tudi domačim novinarjem, ko se vrnejo domov. »Vse to meče slabo luč o hrvaškem turizmu v Nemčiji. Nasploh je to zelo slabo v času korona krize, ko se Nemci še odločajo ali se sploh splača iti na dopust na Hrvaško« je še pojasnill.

Hrvaška v evro območju čez 2 leti

Hrvaška se trenutno nahaja v ERM II fazi, kar pomeni, da je na čakalni dobi za vstop v evro območje v roku dveh let. Vrednost hrvaške kune vsakodnevno niha, lahko se pa spremeni za največ 15 %, bodisi navzgor ali navzdol.