Veganstvo je način življenja, ki stremi k izključevanju vseh oblik krutosti in izkoriščanja živali za hrano, oblačila ali katerikoli drugi namen. Danes obeležujemo tudi svetovni dan veganstva.

Danes obeležujemo tudi svetovni dan veganstva. Veganstvo zagovarja popolno odpoved živalskim izdelkom. Ni le način prehranjevanja, temveč tudi način razmišljanja in življenja. Čeprav je veganov vedno več, imajo številni ljudje pomisleke in njihovega načina prehranjevanja ne razumejo, saj menijo, da je takšno prehranjevanje nevarno.

Donald Watson je skoval izraz vegan leta 1944, ko je soustanovil Vegansko društvo v Angliji. Sprva ga je uporabil, da bi označil “ne-mlečne vegetarijance”, od leta 1951 pa ga je družba opredelila kot “doktrino, da mora človek živeti brez izkoriščanja živali”. V letu 2010 se je povečalo zanimanje za veganstvo, zlasti v drugi polovici leta. Odprtih je bilo več veganskih trgovin in veganske možnosti so postale vse bolj dostopne v supermarketih in restavracijah v mnogih državah.

Če si želite prebrati več o veganstvu, najdete nekaj ključnih stvari in napotkov na straneh Slovenskega veganskega društva TUKAJ.