Danes po vsem svetu obeležujemo dan boja proti AIDSU. Za ustrezno zdravljenje proti AIDS-u je potrebno pravočasno odkritje virusa HIV.

Svetovni dan boja proti aidsu je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila leta 1988. Kljub zgodbi o uspehu okužba s HIV ostaja pomemben javnozdravstveni problem. V letu 2019 (do vključno 22. novembra) je bilo v Sloveniji 25 novih diagnoz okužbe s HIV, kar je bilo deset manj kot v celem letu 2018. Po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pri nas trenutno živi manj kot 1.000 oseb s HIV, od katerih jih približno petina ne ve za svojo okužbo.

Podatki o novih diagnozah okužbe s HIV za letošnje leto kažejo, da je bilo šest okužb med ženskami in 19 med moškimi.

Pri slednjih jih je bilo 15 med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM), kar je še vedno 12 manj novih diagnoz kot v letu 2018. »Relativno nizko število novih diagnoz in kasnih diagnoz okužbe s HIV med MSM je predvidoma posledica uspehov kombinirane preventive, predvsem dostopnosti testiranja in spremenjene kulture testiranja med MSM ter takojšnjega zdravljenja po diagnozi okužbe. Zgodnje zdravljenje je uspešnejše, izboljša kakovost in pričakovano trajanje življenja ter preprečuje prenos okužbe s HIV,« je za NJIZ povedala izr. prof. dr. Irena Klavs z NIJZ in dodala, da je glede na prijavljene primere novih diagnoz okužbe s HIV v začetku leta 2019 v Sloveniji živelo 657 oseb s prepoznano okužbo s HIV.

Poudarek letošnje obeležitve je na pomenu lokalnih skupnosti v preventivnih prizadevanjih, saj skupnost lahko naredi pomembno spremembo.

V ambulantah za spolno prenosljive bolezni svetujejo o tveganih spolnih vedenjih ter odkrivajo in zdravijo spolno prenosljive okužbe.

Testirajte se

Maribor – Univerzitetni klinični center  Maribor

Oddelek za nalezljive bolezni in vročinska stanja
Ambulanta za AIDS in druge spolno prenosljive bolezni
Ljubljanska 5, 2000 Maribor
Informacije: (02) 321 26 57
Način: brezplačno