Združeni narodi se ob današnjem mednarodnem dnevu družin, 15. maju, osredotočajo na težave, s katerimi so se družine soočile zaradi pandemije covida-19. V Slovenji smo veliko preizkušnjo, ki jo je predstavljala epidemija, dobro prestali, za kar smo zaslužni vsi skupaj, je v poslanici poudaril minister za delo Janez Cigler Kralj.

Številni starši so morali po besedah ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zaradi epidemije začasno prekiniti delovne obveznosti, številni pa so hkrati usklajevali vzgojo in skrb za otroke ter službene obveznosti.

Vlada je skušala zmanjšati socialne stiske zaradi novih okoliščin s solidarnostnimi prejemki, univerzalnim temeljnim dohodkom za samozaposlene, plačilom prispevkov in drugimi oblikami pomoči.

Enkratni povišani dodatek za veliko družino je v začetku maja prejelo več kot 29.000 velikih družin. Solidarnostni dodatek k otroškemu dodatku pa bo do konca junija prejelo več kot 125.600 družin, je navedel.

Veliko otrok pod pragom revščine

Po njegovih besedah cilj še naprej ostaja skrb za kakovostno življenje družin in vzpostavitev spodbudnega okolja za odločanje za otroke. Tako bodo predlagali ukrepe, ki bodo znova vzpodbudili optimizem na trgu dela. Prizadevali pa si bodo tudi za razmere, v katerih bodo starši lahko združevali poklicno in družinsko življenje.

Zveza prijateljev mladine Slovenije medtem izpostavlja, da “kapitalistična preobrazba naše družbe in kriza ob epidemiji klestita socialno državo”. Po njeni oceni so v trenutnih razmerah otrokove pravice in konvencija Združenih narodov o otrokovih pravicah na stranskem tiru. Več kot 45.000 otrok živi pod pragom revščine, so spomnili.

Posledice pandemije bodo vidne šele čez čas

Ukrepi države po oceni Slovenske karitas zagotovo blažijo stiske, v katerih so se znašle številne družine. Kljub temu se je nanjo za pomoč na novo obrnilo več kot 3900 ljudi oziroma približno 2100 gospodinjstev.

Spomnili pa so tudi na opozorilo Caritas Europe, da je leta 2018 kar 23 milijonov otrok v EU odraščalo v revščini ali socialni izključenosti. V prihodnje pa naj bi jih bilo zaradi posledic pandemije še občutno več. Glede na to je treba po mnenju Caritas Europe nemudoma sprejeti ukrepe za podporo ogroženim otrokom in družinam, so pozvali.

Generalna skupščina Združenih narodov je 15. maj razglasila za mednarodni dan družin leta 1993, da poudari pomen, ki ga mednarodna skupnost namenja družinam.