Nobelovo nagrado za mir bo prejel etiopski premier Abiy Ahmed za svoja prizadevanja za mir s sosednjo Eritrejo.

Nobelovo nagrado za mir letos letos prejme etiopski premier Abiy Ahmed za svoja prizadevanja za mir s sosednjo Eritrejo, je danes sporočil Nobelov odbor v Oslu.

Kot je v utemeljitvi nagrade poudarila predsednica Nobelovega odbora Berit Reiss-Andersen, etiopski premier nagrado prejme za svoja “prizadevanja za mir in mednarodno sodelovanje, še posebej za odločno in odločilno pobudo za reševanje spora o meji s sosednjo Eritrejo”.

Nagrada bo prispevala h krepitvi bratstva med državami v regiji

Na morebitne pomisleke, da je zdaj še prezgodaj za nagrado, je predsednica Nobelovega odbora dejala, da njegova prizadevanja že zdaj zaslužijo priznanje in potrebujejo spodbudo. Nagrada bo po njenih besedah prispevala h krepitvi bratstva med državami v regiji.

Dobitnik bo nagrado prejel na slovesnosti v Oslu 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti. Nagrada znaša devet milijonov švedskih kron (830.000 evrov). Lani sta Nobelovo nagrado za mir dobila zdravnik iz Konga Denis Mukwege in iraška aktivistka Nadia Murad.

(STA)

Med nominiranci tudi 16-letna Greta Thunberg

Javnost je sicer nagrado pripisala najstniški aktivistki proti podnebnih spremembah in za čistejše okolje, Greti Thunberg, ki je bila prav tako nominirana za nagrado.