Prvo javno mobilno omrežje 5G so pred nekaj dnevi vzpostavili tudi na Švedskem, kjer je, za to, kdo bo uspel 5G namestiti prvi, med podjetjema Tele2 in Ericssonom potekal pravi boj.

Prebivalci švedske prestolnice lahko po novem uporabljajo veliko hitrejši internet v novem omrežju 5G.

V švedski prestolnici je mogoče vse od nedelje uporabljati internet v omrežju 5G, kmalu pa se bo omrežje vzpostavilo tudi v drugih mestih. 5G, ki ima vsaj na socialnih omrežjih in v medijih precej kontroverzen sloves, predstavlja prihodnost naše uporabe interneta, saj omogoča kar štirikrat hitrejše delovanje interneta kot pri doslej uporabljanih 4G omrežjih – hitrost v omrežju 5G bi naj dosegala celo 4 gigabite na sekundo.

Borba za 5G naposled uspela

Vzpostavljanje prvega javnega omrežja 5G na Švedskem pa ni minilo brez težav, saj sta se za status »prvega« borili kar dve večji podjetji, konkurenta Tele2 in Ericsson. Prvemu je uspelo podjetju Tele2, Ericsson pa je sledil že nekaj dni kasneje. Uporabniki ponudnika Tele2 bodo lahko novo omrežje v celoti začeli koristiti z junijem, v prihodnosti, ko bodo na omrežje 5G vse bolj prilagojene tudi naše mobilne naprave, pa bodo drugo za drugim sledila tudi druga podjetja.

Direktor podjetja Tele2, Anders Nilsson, je poudaril, da 5G prinaša neskončne možnosti in odpira nova obzorja, saj prinaša tako hitrost, ki si je doslej nismo znali predstavljati.

Podjetje Tele2 je že leta 2010 z vzpostavitvijo omrežja 4G, ki je do nedavnega internet omogočalo več kot 99 % švedske populacije, postalo pravi pionir v novih tehnologijah, svojo naprednost pa dokazuje tudi njihova nedavna poteza aktiviranja omrežja 5G. Direktor podjetja Tele2, Anders Nilsson, je poudaril, da 5G prinaša neskončne možnosti in odpira nova obzorja, saj prinaša tako hitrost, ki si je doslej nismo znali predstavljati.