Iz hrvaškega nacionalnega štaba civilne zaščite so sporočili nove podatke o okuženih in povedali, da nočni klubi sicer ostajajo odprti, a s spremenjenim režimom.

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah testirali 1604 ljudi in odkrili 130 okužb. Aktivnih primerov je trenutno 686, 2279 oseb pa je v samoizolaciji. Krunoslav Capak, glavni hrvaški epidemiolog je povedal, da novih žarišč ni. Izvori novih okužb so tako še vedno zabave, saj je okuženih veliko mladih ljudi.

Največ okužb v Dalmaciji

Največje število novookuženih prihaja iz Dalmacije, kjer trenutno dopustuje veliko število ljudi. V Splitsko-dalmatinski županiji je kar 46 novih okužb, v Šibensko-kninski 10 in 7 v Zadarski županiji. Sumi se, da so glavni vir okužb nočni klubi. Točnega podatka, koliko okužb izhaja iz klubov nimajo,  so pa povedali, da gre za nočne klube iz znanih letovišč, kot so Pag, Makarska, Vodice in otok Vir. Na proslavi vojne operacije Nevihta v Kninu in Sinjske alke naj ne bi bilo okuženih.

Spremenjena priporočila za nočne klube

Capak je povedal, da so spremenili priporočila zdravstvenega inšpektorata glede delovanja nočnih klubov. Tako je po novem priporočeno, da se zaprti deli klubov zaprejo za obiskovalce, na plesnih podijih pa se namestijo mize v razmaku 1,5 metra varnostne razdalje. Upoštevanje priporočil bosta kontrolirali inšpekcija civilne zaščite in sanitarna inšpekcija. »Inšpektorji bodo imeli pooblastila, da lahko zaprejo nočni klub, če bodo odkrili nepravilnosti. Prav tako se bodo zaprli klubi, ki se bodo izkazali kot vir okužb.« je še pojasnil Capak.