V Libanonu se je danes začelo tridnevno žalovanje po uničujočih eksplozijah, ki so v torek odjeknile v prestolnici Bejrut ter po najnovejših podatkih zahtevale 78 življenj, več kot 4000 ljudi pa je bilo ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Silovite eksplozije so odjeknile v torek pozno popoldne po krajevnem času v bejrutskem pristanišču, najverjetneje v skladišču z eksplozivnimi snovmi. Libanonski predsednik Michel Aoun je povedal, da je bilo v skladišču 2750 ton amonijevega nitrata, ki šest let ni bil varno shranjen.

Aoun je za danes sklical nujno sejo vlade ter napovedal, da bodo v Libanonu za dva tedna razglasili izredne razmere. Sporočil je tudi, da bo vlada sprostila za 100 milijard libanonskih funtov (okoli 56 milijonov evrov) sredstev za izredne razmere.

“Mrtvi in ranjeni so vsepovsod”

Od danes v državi velja tridnevno žalovanje za žrtvami eksplozije. Po najnovejših podatkih oblasti je umrlo 78 ljudi, več kot 4000 jih je bilo ranjenih. Reševalci v ruševinah še vedno iščejo morebitne preživele, zato je pričakovati, da bo število smrtnih žrtev in poškodovanih še naraslo.

Vodja libanonskega Rdečega križa George Kettani je eksplozije označil za veliko katastrofo. “Mrtvi in ranjeni so vsepovsod,” je dejal v torek.

Vzrok eksplozij še ni znan. Oblasti so v zvezi z eksplozijami v torek uvedle preiskavo. Premier Hasan Diab je v torek v televizijskem nagovoru zagotovil, da bodo našli odgovorne za tragedijo in da bodo plačali.