Ikea je predstavila nov sistem najemanja pohištva. Postati želijo podjetje s trajnostnimi izdelki.

Ikea porabi velike količine surovin, da lahko svetu ponudi švedsko pohištvo in dizajn. Očitno pa v upravi delajo na spremembah pri poslovnih modelih.

Najem pohištva

V prihodnosti bi lahko obisk v Ikeo izgledal takole: Obiščete njihovo spletno stran ali trgovino, ker želite imeti stol ali mizo. Vendar pohištva ne boste kupili – najeli ga boste.

Ikea se spreminja. Znana švedska poslovalnica je vodilna na svetovnem trgu na področju pohištva, polic Billy, ter zofe Klippan, kupci pa njihove izdelke lahko kupijo skorajda povsod po svetu – to pa terja ogromno sredstev. Seveda pa tak sistem ne ustreza novi podobi, ki si jo Ikea želi prevzeti.

Namesto oblikovanja poceni pohištva za enkratno uporabo, želi Ikea postati ena izmed trajnostnih ponudnikov. Na Švedskem že eksperimentirajo z novim t.i. ‘Leasing Modelom’. Aprila 2019 se je v Švici pričelo poskusno obdobje, pri Ikei pa so napovedali, da bodo poskusna obdobja izpeljali še v približno 30 državah, vključno z ZDA, Kitajsko in Indijo.

Sprememba poslovnega modela

Kupci si bodo lahko v bodoče pohištvo izbrali in začeli plačevati mesečno najemnino za uporabo le-tega, ob izteku pogodbe pa bodo izdelek lahko preprosto vrnili. Za Ikeo je ta poslovna poteza več kot le poskus – pohištveni velikan želi postati nov. ”V bistvu gre za spremembo poslovnega modela in vzpostavitev drugačne ponudbe.” So komentirale vodje trajnostnega projekta. Vedno manj smisla ima, da se surovine pridobijo na novo, se izdela pohištvo, se proda kupcem, potem pa v kratkem konča na smetišču. Pritisk pa je, glede na svetovno okoljsko situacijo, vedno večji. V podjetju so prepričani, da ne morejo ostati uspešni, če se pomanjkanja surovin ne lotijo inovativno.

”V bistvu gre za spremembo poslovnega modela in vzpostavitev drugačne ponudbe.”

Leasing Model pa Ikei omogoča, da postane del verige recikliranja. Po izteku obdobja izposoje lahko podjetje kos pohištva ponovno prevzame, ga proda po znižani ceni ali pa material reciklira. Ideja o najemu pohištva pa je le del velikega načrta Ikee, saj želijo švedski poslovneži postati del trajnostne skupine. S prehodom na obnovljive vire energije ali uporabo električnih vozil, se poslovneži že nagibajo v okolju prijazno smer. Jasno pa je, da je pri Ikei največji škodljivec okolju množično izkoriščanje surovin. Ponovna uporaba in recikliranje lahko tako situacijo izboljšata.

Svetovni poskusni modeli

Po svetu razmišljajo poslovalnice Ikea, kako bi podaljšali življenjsko dobo pohištva. Na Nizozemskem si lahko študenti že izposodijo osnovno pohištvo za svoje prvo domovanje. Pri Ikei na tem mestu upajo, da bodo dobili vpogled v ceno in življenjsko dobo takih izdelkov. V Avstraliji kupci dobijo kupone ob vrnitvi pohištva v poslovalnico. Podoben poskus je bil opravljen na Japonskem. Trenutno opazujejo, kako deluje operativni model; zanima jih, kaj deluje pozitivno, kaj ne deluje in kakšne težave se pojavljajo. Ne želijo razviti nišnega sistema, temveč nov poslovni model.

Ne želijo razviti nišnega sistema, temveč nov poslovni model.Ne želijo razviti nišnega sistema, temveč nov poslovni model.Ne želijo razviti nišnega sistema, temveč nov poslovni model.

Preusmeritev pa se ne bo ustavila pri samem pohištvu. Nadaljnja prodaja je smiselna le, če se lahko življenjska doba pohištva podaljša. Vprašanje je, ali bi kupci pohištvo hranili, če pa ga je mogoče zamenjati. Kavč Ikea Vimle se prodaja po delih, ki jih je mogoče kombinirati. V primeru, da bo kavč večji, se lahko kupijo posamezni sedeži, če pa se izrabijo naslonjala za roke, se jih ravno tako lahko zamenja.

Preverjeni so vsi izdelki – menjati bi se morale tudi podružnice

Tudi uporaba materialov za recikliranje je razširjena. Sem sodijo preproge, ki so narejene iz stare posteljnine in kuhinjske omare iz recikliranega lesa in plastičnih steklenic. Vendar je po mnenju podjetja to šele začetek.

Celotno paleto izdelkov s 9500 izdelki je treba preveriti ali spadajo med trajnostne izdelke in ali jih je mogoče nadgraditi ali spremeniti. Šele ko bodo izdelki vrnjeni, bodo lahko razumeli sistem najema pohištva. Jasno je, da ne gre samo za ekološki vpliv, temveč tudi za zaslužek.

Sprememba zato ne sme mimo podružnic. V Londonu tako že obstaja t.i. učni laboratorij, kjer se vzamejo vzmetnice, ki se jih kasneje lahko reciklira, učijo pa se tudi spretnosti pospravljanja.