Po podpisu izjave o varnosti omrežij 5G so danes v kitajskem Huaweiju vnovič zagotovili, da spoštujejo vse standarde na področju kibernetske varnosti in ne predstavljajo grožnje za Slovenijo.

Izjavo o varnosti omrežij 5G sta v četrtek na Bledu podpisala slovenski zunanji minister Anže Logar in ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Z njo se državi strinjata, da vzpostavitev dinamičnega in odpornega ekosistema 5G terja temeljito oceno dobaviteljev in dobavnih verig ter dosledno upoštevanje načel vladavine prava, varnostnega okolja, etičnih praks in skladnosti dobaviteljev z varnostnimi standardi in najboljšimi praksami.

Huawei zatrjuje, da ne predstavlja grožnje za Slovenijo

Čeprav Huawei v izjavi ni omenjen, pa je uperjena ravno proti temu kitajskemu telekomunikacijskemu velikanu, ker da naj bi s svojo tehnologijo vohunil za Kitajsko. V Huaweiju to zanikajo. Kot sta na novinarski konferenci v Ljubljani zatrdila Radoslaw Kedzia in generalni direktor za Slovenijo Histro Zhangqin, so lastniki Huaweija njegovi zaposleni. “Ni prostora za našo vlado,” je dejal Zhangqin in dodal, da Huawei ne predstavlja grožnje za Slovenijo.

Zaskrbljeni nad uperjene izjave proti njim

Ko vidimo podpisovanje skupnih izjav, ki ne omenjajo našega podjetja, a iz konteksta lahko vidimo in čutimo, da so uperjene proti Huaweiju, nas to skrbi,” je dejal Kedzia. Opozoril je, da kakršnakoli diskriminacija in omejevane prostega trga vedno negativno vplivata na državo. Huawei ima sicer res sedež na Kitajskem, a gre za globalno podjetje. Po vsem svetu zaposluje več kot 194.000 ljudi, od tega polovico v raziskavah in razvoju. To mu omogoča vodilno mesto na globalni ravni med drugim po številu patentov v tehnologiji 5G in po investicijah v kibernetsko varnost.

Huawei v Sloveniji prisoten štiri leta

V Sloveniji je Huawei, ki je bistveno več kot le ponudnik mobilnih telefonov, navzoč štiri leta. Kedzia je zatrdil, da niso lastniki omrežij, pač pa ponujajo rešitve svojim strankam. “Naše rešitve in proizvodi so v Sloveniji dobro sprejeti,” je dejal.

Da je Slovenija podpisala omenjeno izjavo, je Huawei presenetilo. EU ima namreč svoj sporazum o zagotavljanju kibernetske varnosti in kot je zatrdil Kedzia, njihova oprema izpolnjuje vse v njem zapisane standarde. “Na evropskem trgu bomo praznovali 20-letnico delovanja in naše stranke niso naivne, na trgu zagotavljamo najvišjo varnost,” je povzel in dodal, da tudi v vseh 30 letih delovanja na globalnem trgu niso imeli težav z zagotavljanjem kibernetske varnosti.

STA