Hrvaški mediji so kritični do uradnega vladnega govorca Jelka Kacina. Ta se je namreč v teh dneh vrnil z dopusta na Krku, obenem pa opozarja, da ima Hrvaška preveč primerov okuženih s koronavirusom in da se lahko kaj kmalu zgodi, da se bo naša južna soseda znašla na rdečem seznamu. 

Foto: Jutarnji list

Hrvaški mediji so kritični do uradnega vladnega govorca Jelka Kacina. Ta se je namreč v teh dneh vrnil z dopusta na Krku, obenem pa opozarja, da ima Hrvaška preveč primerov okuženih s koronavirusom in da se lahko kaj kmalu zgodi, da se bo naša južna soseda znašla na rdečem seznamu.

Časnik na današnji naslovnici tiskane izdaje povzema Kacinovo izjavo, da bi se Hrvaška zaradi zvišanja števila na novo okuženih lahko znašla na slovenskem rdečem seznamu, kar bi pomenilo, da bi morali tisti, ki bi se vrnili s počitnic na Hrvaškem, v obvezno 14-dnevno karanteno.

Jutarnji list še piše, da ima družina Kacin v kraju Klimno na Krku hišo, v kateri je vladni govorec skupaj z družino prejšnji teden preživel najmanj dva dneva. Navaja tudi izjave lokalnih prebivalcev, ki o družini Kacin govorijo kot o ljudeh “lepega vedenja in nekoliko zadržanih”, ki jih je možno videti le v trgovini ali v restavraciji.

Zagrebški dnevnik piše, da Slovenci zaenkrat zgolj grozijo z uvrstitvijo Hrvaške na rdeči seznam.

Kako dolgo bo še trajala sezona?

Vodja hrvaškega turističnega združenja Veljko Ostojić je ocenil, da bi bila uvrstitev Hrvaške na slovenski rdeči seznam velikanski problem za hrvaški turizem.

Nekdanji hrvaški minister za turizem Ostojić pa meni, da bi Hrvaška čim prej morala poskrbeti, da ne bo razlogov za izjave, kot so bile Kacinove. Ocenjuje, da ni pametno žrtvovati turistične sezone zaradi nekaj porok ali nočnih klubov. Pričakuje, da bo glavna turistična sezona trajala še najmanj mesec in pol. Če ne bo dodatnih ukrepov, lahko Hrvaška izgubi milijarde evrov od turizma, je opozoril.

“Med turisti, ki se vračajo, preveč primerov okužb”

Agencija Hina je obenem pisala, da v Sloveniji opozarjajo na vnesene okužbe z novim koronavirusom, zlasti s Hrvaške, katere epidemiološko stanje ocenjujejo kot zaskrbljujoče. Največ v torek potrjenih okužb je bilo namreč vnesenih primerov, večina teh s Hrvaške. Ker so na novo okuženi predvsem mladi, je infektologom še težje slediti stikom okuženih. Na Hrvaškem se je v zadnjih dneh povečalo število na novo okuženih, včeraj so zabeležili 130 primerov okužb z novim koronavirusom. O tem je poročala tudi Tanjug.

Tudi Tanjug je včeraj poročala, da bi se lahko Hrvaška kmalu znašla na rdečem seznamu Slovenije, kar je za POP TV dejal vladni govorec Jelko Kacin. Po njegovih besedah je namreč med turisti, ki se vračajo s Hrvaške, preveč primerov okužbe. Te bi morala Hrvaška upoštevati pri seštevanju svojih novih okužb, je dodal. Kacin pa ni napovedal, kdaj se bo to zgodilo, dejal je, da bodo o tem govorile številke. O tem je pisala tudi Hina.