V prvih 12 dneh julija se je število nočitev znižalo za skoraj 5 odstotkov, število prihodov pa za 6,2 odstotka.

Govorice, da turistična sezona pri naši južni sosedi ni najboljša, se potrjujejo, piše Jutarnji list, ki navaja podatke iz sistema eVisitor. Te je mogoče videti za prvih 12 dni tega meseca.

V pol leta le 4,2-odstotna rast števila turistov

V primerjavi z lanskim julijem, pišejo, se je število nočitev zmanjšalo za skoraj za skoraj pet odstotkov, medtem ko število prihodov turistov za 6,2 odstotka. V tem obdobju je bilo kar 94.174 manj gostov in 501.019 nočitev kot v istem obdobju lani. V prvih šestih mesecev in 12 dnevi tega meseca je tamkajšnji turizem beležili 4,2-odstotno rast števila turistov, precej manjši odstotek je v nočitvah turistov – 0,9. Samo julija so v zasebnih namestitvah beležili za 7,3 odstotka manj nočitev, prihodov pa celo za 9,4 odstotkov.

Na prihod turistov še vseeno računajo

Tudi hoteli  imajo manj prihodov, in sicer 1,2 odstotka, a Hrvati vseeno še računajo, da jih bo več do konca meseca in tudi avgusta. »Če se bodo julijski rezultati nadaljevali še v avgustu, potem bodo to najslabši rezultate zadnjih pet let,« pa piše vplivni blog Modra Ostrig,  Sicer pa je hrvaško ministrstvo za turizem pred kratkim objavilo novico, da ne bodo več objavljali statističnih podatkov o prihodih in nočitvah turistov, ampak raje večmesečne tekom leta.